Jelašić:NBS pojačava restriktivnost

NBS mora da pooštri monetarnu politiku jer skoro svi makroekonomski faktori deluju inflatorno, kaže Radovan Jelašić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

12:37

Default images

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić upozorio je danas da skoro svi makroekonomski faktori deluju inflatorno, zbog čega će centralna banka pribeći još restriktivnijim monetarnim merama kako bi bazna inflacija do kraja godine bila u planiranim okvirima.

Jelašić je naveo da su inflatorna očekivanja visoka i rastuća, a da je dinar je oslabio u odnosu na evro 5,1 odsto od početka godine, dok je referentna kamatna stopa ispod stope inflacije.

Na rast inflacije će, kako je ukazao, uticati i poskupljenje struje od 1. marta, kao i dalje prelivanje efekata rasta cena poljoprivrednih proizvoda.

Jelašić je naglasio da postoji opasnost da, ukoliko inflacije ne bude brzo smanjena, bude pokrenuta "inflatorna spirala", jer će se pojačati pritisci na vladu za povećanjem zarada, što će izazvati dodatnu inflaciju.

"Fiskalna politika, koja sada ne deluju smirujuće na inflaciju, nikako ne bi smela da bude eskpanzivnija", naglasio je guverner i dodao da je povećan rizik od rasta cena u Srbiji zbog pogoršanih kretanja na svetskom finansijskom tržištu, ali i političkih izazova u zemlji.

Od odnosa Srbije prema Evropskoj uniji (EU) i stranim investitorima zavisiće, prema rečima Jelašića, priliv stranih investicija i iznos zaduživanja u inostranstvu.
Prošle godine strane investicije u Srbiji bile su 2,2 milijarde dolara, a zaduživanje u inostranstvu iznosilo je 4,9 milijardi dolara, što je, kako je rekao guverner, značajno doprinelo da se finansira deficit tekućih plaćanja i sačuvaju devizne rezerve.

"Udaljavanje Srbije od EU i smanjenje priliva investicija narušilo bi makroekonomsku stabilnost u zemlji, dok bi buduća zaduživanja u inostranstvu bila skuplja, na kraći rok i u manjem iznosu", rekao je Jelašić.

Dodatna restriktivnost monetranih mera je, kako je dodao, neophodna da bi treću godinu za rednom bio ostvaren ciljani raspon bazne infacije, koji je za ovu godinu izmedju tri i šest odsto.

Zbog visokih inflatornih očekivanja, depresijacije dinara, uticaja poskupljenja energenata i moguće fiskalne ekspanzije i porasta zarada, juče je Monetarni odbor NBS povećao referentnu kamatnu stopu sa 10,75 na 11,5 odsto.

Prema procenama NBS, na kraju februara bazna inflacija iznosi šest odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je ukupna inflacija prešla 11 odsto. Godišnji rast cena koje su pod kontrolom je 15 odsto, a poljoprivrednih proizvoda 30 odsto.

Vraćanje godišnje stopa bazne inflacije u planirane okvire Jelašić očekuje u četvrtom tromesečju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: