Dinar ojačao za 0,43 odsto

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,43 odsto, nakon što je juče dostigao najnižu vrednost od početka godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

10:29

Default images

Evro prema srednjem kursu Narodne banke Srbije danas vredi 83,46 dinara, odnosno 36 para manje nego juče. Dinar je posle višednevnog jačanja u danima kada je NBS dodatno intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, od 26. do 28. februara oslabio za 1,66 odsto ili za 1,38 dinara.

NBS je juče povećala referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, na 11,5 odsto, kako bi ublažila inflatorne pritiske i pritiske na slabljenje domaće valute.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da su na kretanje kursa dinara u proteklom periodu presudno uticali politički faktori, podsetivši da je od početka godine dinar oslabio prema evru za 5,1 odsto.

Jelašić je objasnio da su se zbog uticaja političkih faktora banke uzdržavale od trgovine na međubanarskom tržištu, pa je NBS prošle sedmice, od 18. do 22. februara, bila prinudjena da dnevno prodaje po deset miliona evra.

On je istakao da centralna banka intervencijom na tržištu nije želela da utiče na kurs, jer bi inače prodavala više novca, već je to učinjeno zbog povećanja likvidnosti, navodeći da je prosečni dnevni promet u januaru dostizao i 183 miliona evra, a u februaru je padao na 12,3 miliona evra.

Jelašić je naglasio da ostaje pri tome da bi građani trebalo da štede u dinarima jer će mere NBS i dalje biti restriktivne i dodao da bi pri ulaganju novca trebalo gledati kamatnu stopu i inflaciju, a ne kurs.

Nikolić: Dinar bi trebalo da ojača

Stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže da bi dinar od sledeće sedmice trebalo da ojača prema evru i dodaje da se očekuje rast tražnje banaka za dinarom kao posledica povećanja referentne kamatne stope Narodne banke Srbije na 11,5 odsto.

Potražnja za dinarom će porasti, naglasio je, kako bi banke mogle da investiraju u repo operacije, odnosno kupovinu hartija od vrednosti NBS koje je centralna banka dužna da otkupi u određenom roku uz kamatu. On je ocenio da bi jačanje dinara mogla da spreči eventualna uzdržanost banaka i investitora zbog političke neizvesnosti u Srbiji.

Prema njegovim rečima, dinar je u današnjoj trgovini devizama među bankama blago oslabio tako da je za jedan evro trebalo izdvojiti 83,65 dinara, odnosno oko 20 para više nego što je bio današnji zvanični srednji kurs, koliko bi i trebalo da bude srednji kurs u ponedeljak.

Nikolić je kazao i da je današnji promet na deviznom tržištu bio mali, oko 22 miliona evra do 13 časova i dodao da je NBS prodala bankama pet miliona evra, dva miliona više nego što je uobičajeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: