Raskinut ugovor o prodaji Šinvoza

Beograd -- Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor o prodaji preduzeća Šinvoz sa kupcem Nebojšem Ivkovićem iz Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli

Agencija u saopštenju podseća da je kontrolama izvršenja ugovornih obaveza utvrđeno da investiciona obaveza u subjektu privatizacije nije izvršena u skladu sa Ugovorom.

Nakon toga, 18. januara 2008. godine, na adresu kupca je upućeno obaveštenje o ostavljanju naknadnog roka za ispunjenje obaveza sa pozivom da u roku od pet radnih dana od dana prijema obaveštenja, dostavi dokaze o poštovanju ugovornih obaveza.

Kako kupac ni u naknadno ostavljenom roku nije dostavio adekvatne i relevantne dokaze da je navedene obaveze ispunio, Agencija za privatizaciju donela je odluku da se ugovor o prodaji kapitala metodom javne aukcije preduzeća Šinvoz iz Zrenjanina, raskine zbog neispunjenja.

Agencija podseća da je Zakonom o privatizaciji, predviđeno da se ugovor o prodaji kapitala smatra raskinutim ako ni u naknadno ostavljenom roku kupac ne dostavi dokumentaciju kojom potvrdjuje izvršenje ugovornih obaveza.

Preduzeće za remont šinskih vozila Šinvoz je pre tri i po godine, na aukciji u Novom Sadu, kupio beogradski biznismen Nebojša Ivković, plativši 240 miliona dinara za 56 odsto kapitala i obavezavši se ugovorom da će u svoju novu firmu uložiti 20 miliona dinara.

Međutim, umesto očekivanih ulaganja i proširenja posla, usledili su prinudni odmori i delimično otpuštanje radnika. Radnici Šinvoza protestvovali su sredinom januara u Beogradu zahtevajući od državnih organa raskid ugovora o privatizaciji, tvrdeći da je bilo nezakonitosti i da je ovo preduzeće nepravedno gurnuto u stečaj.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić održao je sastanak sa radnicima Šinvoza i obećao da će naložiti istragu o uvođenju stečaja u Šinvoz.

strana 1 od 164 idi na stranu