Uspešna privatizacija “Goše”

Smederevska Palanka -- Privatizacija fabrika iz sastava korporacije “Goša” iz Smederevske Palanke bila je uspešna, kaže direktor Goše Vlastimir Nešić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nešić je izjavio da su uspešno privatizovane fabrike "Goša FOM" (Fabrika opreme i mašina), "Goša Fabrika šinskih vozila” i "Goša Montaža", uz ocenu da nijedna firma u metalskom kompleksu Srbije nije imala tako uspešnu privatizaciju kao "Goša" iz Smederevske Palanke.

Fabrika "Goša-FOM", koju je kupio konzorcijum zaposlenih i partner iz Rusije, beleži zapažene poslovne rezultate uz ostvarenih više od milijardu dinara prihoda u 2007. dodini, u kojoj je proglašena i za prvog dobavljača Elektroprivrede Srbije, rekao je Nešić.

Ta fabrika je već ugovorila poslove za 2008. godinu, redovno izvršava obaveze prema zaposlenima, državi i Agenciji za privatizaciju i predstavlja odličan primer radničkog akcionarstva, naglasio je Nešić.

Dobre rezultate postiže i "Goša-Montaža", koju je takođe kupio konzorcijum zaposlenih i čije akcije se dobro kotiraju na berzi, tako da je u mogućnosti i da deli dividende radnicima, kazao je Nešić.

Prema njegovim rečima, izuzetne poslovne rezultate beleži "Gošina" Fabrika šinskih vozila, čiji je većinski vlasnik grupa ŽOS-Trnava iz Slovačke i koja je lane dobila nagradu Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza kao najbolji izvoznik-početnik.

Fabrika šinskih vozila, koja zapošljava 150 radnika, ima ugovorenu prozvodnju za 2008. godinu i izrađuje dva teretna vagona dnevno, a planira da duplira proizvodnju i uposli još 150 radnika, rekao je Nešić.

I ostala "Gošina" preduzeća koja su privatizovana, kao što su Štamparija i Fabrika specijalne opreme u Simićevu rade dobro, naglasio je Nešić.

Želja nam je da i Fabrika drumskih vozila uđe u uspešan proces privatizacije, rekao je Nešić i dodao da bi ostale firme iz sastava "Goše" trebalo da budu privatizovane u drugoj polovini 2008. godine.

strana 1 od 164 idi na stranu