Imovina Dunava 17,6 miliona evra

Dobrovoljni penzijski fond „Dunav“ povećao je za devet meseci poslovanja imovinu za 42 odsto na 17,6 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2007.

15:30

Default images

Dobrovoljni penzijski fond „Dunav“ je u tom periodu povećao i broj članova za 28.500, na skoro 90.000, kazala je na konferenciji za novinare direktorka društva za upravljanjem tim fondom Mirjana Grbović.

Prema njenim rečima, imovina i broj članova „Dunava“ jednak je imovini i broju članova koje zajedno imaju ostalih šest dobrovoljnih penzijskih fondova koji posluju na srpskom tržištu.

Vrednost investicione jedinice trenutno je 989,78 dinara, a na pad njene vrednosti ispod početnih 1.000 dinara najviše je uticao višemesečni pad vrednosti indeksa na Beogradskoj berzi i povlačenja investitora zbog političke krize oko Kosova i Metohije i ulaganja u IPO hrvatskog Telekoma i Mariborske banke, ocenio je portfolio menadžer tog fonda Ivan Batinica. On je naveo da je zbog toga i zbog promene kriterijuma Narodne banke Srbije o ulaganju na berzu, smanjen portfelj fonda u akcijama, a trenutno se radi strategija ulaganja dela imovine u inostranstvo, gde su prinosi manji ali i sigurniji.

Dobrovoljni penzijski fondovi imaju po zakonu pravo da 10 odsto imovine ulažu u inostranstvo, a Batinica navodi da će „Dunav“ najverovatnije investirati između 5 i 7 odsto.

Grbović je kazala da 8 odsto ulagača u njihov fond čine građani, dok ostatak novca uplaćuju poslodavci za zaposlene. Do sada je 0,27 odsto članova „Dunava“ napustilo taj fond i prenelo novac u neki drugi.

Sedam penzijskih fondova, koliko posluje u Srbiji, ima ukupno 120.000 članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: