Inflacija u toku 2007. godine 8,7%

Inflacija u Srbiji je u novembru bila 1,1 odsto, dok ukupan rast cena robe i usluga u 2007. iznosi 8,7 odsto, objavio RSZ.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2007.

14:33

Default images

Direktor Zavoda Dragan Vukmirović rekao je na konferenciji za novinare da su cene robe u novembru bile 1,4 odsto više nego u oktobru, dok su usluge poskupele 0,3 odsto.

Prema njegovim rečima, najveći porast cena od 7,4 odsto zabeležen je kod poljoprivredih proizvoda, a na taj rast je uticalo povećanje cena sezonskog voća i povrća, kao i cena jaja.

Industrijski prehrambeni proizvodi poskupeli su u novembru 1,9 odsto, naveo je Vukmirović dodajući da su povećane cene brašna, hleba, mleka i mlečnih proizvoda, jestivog ulja, maslaca i pojedinih vrsta mesnih preradjevina.

Cene industrijskih neprehrambenih proizvoda su u proseku više za jedan odsto, a u toj grupi zabeležen je samo rast cena derivata nafte, kazao je on.

Troškovi života u Srbiji u novembru, kazao je Vukmirović, bili su 1,6 odsto viši nego u oktobru, odnosno za 10,3 odsto veći nego u decembru 2006. godine.

Razlika izmedju inflacije i inedeksa troškova života je posledica različitog uticaja rasta cena pojedinih artikala na formiranje tih indeksa, naglasio je Vukmirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: