Evro danas skoro 85 dinara

Srednji kurs Narodne banke Srbije iznosi danas 84,75 dinara za jedan evro i za 1,1 dinar je veći nego jučerašnji.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.11.2007.

16:35

Default images

Vrednost dinara je danas za osam dinara manja nego pre mesec dana. Dinar je 29. oktobra dostigao rekordnu vrednost od 76,8093 dinara za jedan evro, prema srednjem kursu NBS, nakon čega je počelo njegovo slabljenje prema evru.

Sredinom maja ove godine dinar je oslabio sa 81 na 83 dinara za evro i od tada je bio u stalnoj apresijaciji prema zajedničkoj valuti EU.

NBS je juče prvi put posle skoro sedam meseci intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom četiri miliona evra, kako bi sprečila prevelike fluktuacije kursa.

„Narodna banka Srbije je pažljivo pratila šta se dešava na deviznom tržištu proteklih dana i, iako je tržište bilo prilično nervozno, ocenila da njena intervencija nije bila neophodna sve do juče, kada je reagovala na strani prodaje u veoma skromnom obimu od četiri miliona evra", navedeno je u saopštenju.

Centralna banka istakla je da ponuđeni kurs ne predstavlja njen stav o ravnotežnom kursu i da, iako devizni kurs ima važnu ulogu u uticaju na inflaciju, postoji mnogo drugih ekonomskih faktora, čiji je uticaj na inflaciju važan i koje posmatra.

NBS je naglasila i da ona ne postavlja ni nivo, ni granice u kretanju kursa, već da koristi kamatnu stopu da bi uticala na stopu inflacije.

Devizne intervencije su samo sekundarni instrument, koji će se koristiti u izuzetnim slučajevima, da bi se obezbedilo normalno funkcionisanje deviznog tržišta i sprečile prevelike fluktuacije u kratkom periodu, navela je NBS.

Nikolić: Kurs raste još sutra, ali će dalje padati

Saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže da će nakon jučerašnje intervencije NBS na međubankarskom deviznom tržištu kurs danas porasti i biti oko 84,7 dinara za evro, ali će nakon toga početi da pada.

On je rekao da je, prema njegovim saznanjima, NBS htela da zadovolji svu tražnju banaka sa 33 miliona evra, po kursu od 85 dinara za evro, ali je prodato samo četiri miliona, jer banke ne očekuju dalji rast evra, pa im je taj kurs bio previsok.

Nikolić je ukazao da je pad kursa dinara u proteklom periodu bio isključivo posledica psiholoških faktora, odnosno straha od političke krize u zemlji, kao i da su svi ekonomski pokazatelji u zemlji bili nepromenjeni, tako da nije bilo realnih razloga za pad dinara.

On je ocenio da bi kurs dinara do kraja godine trebalo da bude stabilan jer se očekuje veća količina deviza iz inostranstva zbog dokapitalizacije banaka, koje do kraja godine moraju da smanje limite za bruto plasmane stanovništvu sa sadašnjih 200 na 150 odsto osnovnog kapitala.

Do kraja godine očekuje se i sezonski priliv deviza od doznaka, a i strane direktne investicije se knjiže u decembru, što će sve uticati na jačanje dinara, dok će, s druge strane, strah od političke krize delovati u suprotnom smeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: