Država prodaje akcije C marketa

Država je odlučila da na aukciji proda veći deo svojih akcija C marketa, koje su joj ostale nakon preuzimanja te kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2007.

19:04

Default images

U isto vreme dok Komisija za zaštitu konkurencije zabranjuje spajanje Primera C i C marketa kako bi sprečila monopol Delte na tržištu, država je odlučila da na aukciji proda veći deo svojih akcija C marketa koje su joj ostale posle preuzimanja te kompanije.

Ekonomisti kažu da samo Mišković kao većinski vlasnik C marketa ima interes da kupi ovako mali broj akcija i upozoravaju da bi država zbog male ponuđene cene bila na šteti.

Namerno ili slučajno – tek država pre dve godine nije iskoristila priliku da zaradi na akcijama C marketa. Tada je Miroslavu Miškoviću jednu akciju mogla da proda za 300 evra a na aukciji na kojoj se prodaje 16 procenata državnog dela C marketa početna cena akcije je oko sedam puta manja. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić uopšte i ne zna da država planira da proda svoje akcije pa je ovu odluku novinarima objasnio zamenik direktora Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Miroslav Prokopijević iz Centra za slobodno tržište smatra da je prodaja nameštena ili za Miroslava Miškovića koji je vlasnik većinskog paketa ili za nekoga ko namerava da otkupi C market ako zbog odluke Komsiije za zaštitu konkurencije vlasnik Delte bude primoran da ga proda. On postavlja pitanje i zašto država akcije nije ponudila na berzi po ceni od 300 evra.

“Država nije htela da proda ovo na berzi gde bi pojedinci koji imaju manje para mogli da kupe, dakle, htela je da proda jednoj osobi. Čim birate manju cenu, očit je vaš pokušaj da učinite potencijalnom kupcu, ako ne želite da mu učinite onda stavljate cenu koja je na berzi što je daleko logičnije i što ne morate nikome da opravdavate”, kaže Prokopijević.

Advokat bivšeg direktora C marketa Slobodana Radulovića, Vladimir Horovic, kaže da nikome ne bi odgovaralo da kupi samo 16 odsto akcija a da onda njegovim kapitalom upravlja većinski vlasnik. Zbog toga veruje da su ove akcije interesantne samo Delti odnosno Miroslavu Miškoviću.

Ko ima interes da kupi preostale akcije C marketa znaće se 21. decembra, za kada je zakazana aukcija u Agenciji za privatizaciju. Tada će se napraviti i računica da li će od te prodaje država zaraditi ili izgubiti, odnosno da li će se na aukciji pojaviti dovoljno kupaca koji bi mogli da izlicitiraju veću cenu od one koja je prvobitno ponuđena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: