RTB: A-tec nudi 466, SMR 370 mil. $

Austrijski konzorcijum A-tec ponudio 466 miliona dolara, a ruski SMR 370 miliona dolara za Rudarsko-topioničarski basen Bor

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.11.2007.

11:32

Default images

Predsednik Tenderske komisije Luka Andrić očekuje de će odluka o prvorangiranom ponuđaču biti doneta mnogo pre isteka roka od 30 dana, jer je najvažniji kriterijum za odlučivanje ponuđena cena. On dodaje i da bi ugovor sa kupcem mogao da nude potpisan do kraja godine.

Oba ponuđača su priihvatila i minimalne uslove socijalnog programa,a ruska SMR grupa je ponudila 414 miliona dolara investicija, dok je Ajtek ponudio 180,4 miliona. Ipak, i pored toga odluka o prvorangiranom je jasna s obzirom da je austrijska kompanija ponudila skoro sto miliona dolara više, kaže Andrić.

On je na konstataciju da su Rusi ukupno dali bolju ponudu rekao da „to ne može tako da se gleda. Investicije nisu isto što i cena. Da su oni hteli da plate veći iznos dali bi ponudu od 700 miliona dolara, pa bi pobedili. Naravno da je bitno da investicije budu što veće, ali na ovom tenderu to nije glavni kriterijum“.

Predsednik opštine Bor Branislav Rankić kaže da rukovodstvo RTB-a i opština smatraju da su Boru potrebne investicije i naglašava da je veliko pitanje da li je bolji kupac onaj koji plati veću prodajnu cenu ili onaj koji uloži više novca u RTB.

Predstavnik austrijskog konzorcijuma, u kom su "A-TEC Minerals end Metals Holding", "A-TEC Industries" i "Montanwerke Brixlegg", Bernard Ripel je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tokom privatizacije, ali je istakao da oni neće sapštavati detalje ni investicionog ni socijalnog programa dok agencija ne objavi ko je prvorangorani ponuđač.

On je rekao da je RTB veliki izazov za svakog ko ga kupi, pa tako i za njih, i najavio da će pregovarati i sa sindikatima i sa vladom i lokalnom zajednicom, ukoliko njihova ponuda bude proglašena najboljom. Ripel je napomenuo da je RTB jedina koprodukcija (sistem vadjenja, prerade i plasmana rude) u centralnoj i istočnoj Evropi i dodao da ta kompanija ne bi ni pokušavala da ga kupi da ne misli da RTB ima veliki potancijal.

Predsednik Samostalnog sindikata RTB Bor Dragan Aleksić kaže da taj sindikat nije zadovoljan ponudama i dodaje da će oni insistirati na tačnom iznosu obaveza za RTB.

SMR: Čekamo ishod pregovora sa A-tec

Generalni direktor ruske kompanije SMR Džefri Kauli izjavio je da je razočaran što je konzorcijum A-Tec iz Austrije ponudio veću cenu za kupovinu imovine Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, ali da još postoji mogućnost da SMR postane vlasnik RTB-a.

"Izražavamo sumnju da će Atek moći da zatvori finansijsku konstrukciju koja se odnosi na ukupnu ponudu za RTB, kao što je bio slučaj sa rumunskim Kupromom (Cuprom)", rekao je Kauli. Ukupna ponuda SMR-a, koja uključuje cenu za ponudjenu imovinu, investicioni plan i sredstva za kupovinu obrtnih sredstava, vredna je, kako je rekao, 832 miliona dolara.

SMR, kako je dodao, nije želeo da po svaku cenu kupi RTB-a i procenio je da je 370 miliona maksimalna cena za imovinu tog preduzeća. "Naša ponuda se zasniva na ozbiljnom planu za razvoj i oporavak RTB-a, što je važnije od cena koja će biti isplaćena Vladi Srbije", naglasio je Kauli.

On je objasnio da smatra da je neizvesno kako će Ajtek obezbediti novac za kupovinu RTB-a zbog toga što je samo nekoliko banaka spremno da podrži takvu investiciju i svi veliki investitori im se obraćaju.

Kauli je naglasio da "još ne pakuje kofere" i da s nestrpljenjem čeka ishod pregovora tenderske komisije i Ajteka.

Andrić: Cena jedini kriterijum

Državni sekretar za privatizaciju Luka Andrić je rekao juče da će posle otvaranja finansijskih ponuda za RTB Bor u razmatranje biti uzeta samo najveća ponuđena cena, a da neće biti uzeti u obzir dodatni socijalni program i investicije u Rudarsko-topioničarski basen Bor u slučaju da su i njih investitori naveli.

"Moguće je da svako od ponuđača ponudi dodatni socijalni program - dodatne otpremnine i benificije, produžavanje roka zadržavanja radnika, a i veće investicije. Međutim, to se neće bodovati i jedini kriterijum za rangiranje ponuda biće ponuđena cena", objasnio je Andrić.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju državi je u interesu da dobije što više novca za namirenje poverilaca, od kojih su najveći Agencija za osiguranje depozita kao zastupnik bivših banaka u stečaju i komercijalna potraživanja, poput potraživanja firme Mitelineos.

On je podsetio da će se pre otvaranja finansijskih otvoriti tehničke ponude koje moraju da sadrže minimalni socijalni program o preuzimanju svih trenutno zaposlenih radnika i njihovom zadržavanju u radnom odnosu najmanje tri naredne godine.

U tehničkoj ponudi mora da se nalazi i dokumentacija kojom se kupac obavezuje da će ispuniti minimalne zahtevane investicije od 180 miliona dolara, neophodne za poštovanje ekološih standarda, i da dostavi garanciju koja glasi na deset miliona dolara kojom ponuđač garantuje da neće odustati od ponude.

Andrić kaže da će deo od tih 180 miliona dolara biti uložen u opremu i tehnologiju postojeće Topionice, a nakon toga će se u naredne tri do četiri godine izgraditi nova. On je napomenuo da će i Svetska banka obezbediti dodatnih 40 miliona dolara kredita, a veći deo te sume će otići na sanaciju jalovišta koja će ostati u vlasništvu države.

Novom vlasniku će ugovorom biti pružena i mogućnost da potražuje od države i naknadu štete u visini do 50 miliona dolara, ukoliko se utvrdi da je šteta nastala pre nego što je kupac kupio predmetnu imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: