DDOR: Jedina ponuda Fondijarije

Beograd -- Jedinu obavezujuću ponudu za osiguravajuću kompaniju DDOR je dostavila italijanska kompanija Fondijarija. Odluka tek za pet dana.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Osiguravajuća kuća DDOR nije prodata u ponedeljak, jer Tenderska komisija i posle višečasovnog većanja nije odlučila da prihvati jedinu pristiglu ponudu - italijanske kompanije Fondijarija, a odluka o prodaji biće doneta u narednih pet dana.

Iako tenderska komisija nije saopštila finansijsku ponudu osiguravajuće kuće iz Italije, nezvanično se pominje iznos od 184 miliona evra. "Tenderska komisija nije najsrećnija ponuđenom cenom i u dodatnom roku će pokušati da dođe do zadovoljavajućeg rešenja", naglasio je Ilić i dodao da postoji mogućnost i da komisija odbije da prihvati ponudu.

„Poslovanje DDOR nije razlog“

Generalni direktor DDOR-a Darko Botić kaže da rezultati poslovanja ne mogu biti razlog što je samo jedna kompanija dostavila obavezujuću ponudu za kupovinu DDOR-a. Botić je kazao i da je odlaganje tendera doprinelo da velike kompanije koje su bile zainteresovane za kupovinu ne dostave ponude i podsetio da je tender trajao godinu i po dana.

Ilić nije želeo da komentariše početnu cenu, ali je rekao da se malo interesovanje za kapital DDOR-a može objasniti političkom situacijom u vezi sa statusom Kosova, procenom kompanija da ne mogu da daju veću cenu, ali i sagledavanjem ekonomskih parametara poslovanja DDOR-a nakon otkupa tenderske dokumentacije.

Stručnjaci iz oblasti osiguranja procenjuju da su ostale zainteresovane kompanije odustale zbog toga što je ponuda Fondijarije izuzetno visoka ili pošto su procenili da nije dobar momenat za prodaju druge po veličini osiguravajuće kompanije u Srbiji.

Ilić je naveo i da je Fondijarija ugledna osiguravajuća kuća, da je po obimu poslovanja 16. u Evropi, vodeća je u osiguranju u auto-saobraćaju u Italiji i druga po neživotnom osiguranju u matičnoj zemlji. Kompanija je u vlasništvu italijanske porodice Ligresti, uslužuje osam miliona klijenata, a u 2006. godini ukupna bruto premija te osiguravajuće kuće iznosila je 9,9 milijardi evra.

Divljan: Nerealna očekivanja

Direktor brokerkse kuće MV invsetment Dragijana Radonjić-Petrović je ocenila da bi tržišna vrednost kompanije DDOR najbolje mogla da se utvrdi na berzi, što znači da bi država mogla da ponudi svoje akcije na berzi.

Predsednik Udružanje osiguravača Srbije i generalni direktor Delta Đenerali osiguranja Nebojša Divljan izjavio je da su bila nerealna očekivanja za prodajnu cenu, ističući da je pominjana brojka od oko 500 miliona evra.

Njegova je procena da ukoliko država ne odluči da prihvati ponudu Fondijarije ne bi trebalo u naredne dve godine nuditi većinski kapital DDOR-a, jer će u tom periodu razvoja tržišta osiguranja i rasti cena osiguravajućih kuća.

Divljan je rekao da ne veruje da je politička situacija i predstojeće rešenje statusa Kosova uticali na prodaju DDOR-a, jer kompanije iz te oblasti imaju dugoročne planove i u vreme kada su otkupljivali tendersku dokumentaciju bilo je neizvesno kako će se rešiti pitanje Kosova.

Fondijarija-SAI - treća osiguravajuća kuća u Italiji

Kompanija Fondijarija-SAI nastala je 2002. godine, nakon što je SAI kupila kompaniju Fondijarija i spajanja koje je potom usledilo. Ta osiguravajuća kuća zauzima treće mesto na italijanskom tržištu osiguranja, iza Đeneralija i RAS-a.

Osnovna aktivnost kompanije jeste oblast životnih i neživotnih osiguranja, kao i finansijske i bankarske usluge. Grupa ima podružnice u Italiji, kao i u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Luksemburgu i Lihtenštajnu.

Fondijarija-SAI je prošle nedelje objavila konsolidovani neto profit od 373 miliona evra za prvih devet meseci 2007. godine, što predstavlja rast od 3,6 odsto na godišnjem nivou. Istovremeno je objavljeno i da je prihod od premija registrovao rast od 24,5 odsto, na 8,681 milijardi evra.

Prvi čovek Fausto Markioni je sredinom oktobra izjavio italijanskim medijima da je kompanija zainteresovana za širenje u inostranstvu, naročito na tržišta istočne Evrope. Markioni je tada rekao i da je Fondijarija zainteresovana za ulazak na srpsko tržište kroz saradnju sa lokalnim partnerom.

Otkazana aukcija zbog samo jedne ponude

Inače, osiguravajuća kompanija DDOR iz Novog Sada trebalo je da bude prodata danas na javnom nadmetanju u hotelu Hajat, a kompanije koje su se kvalifikovale na tenderu je trebalo da danas do 11 časova dostave obavezujuće ponude. Na aukciji bi učestvovala tri ponuđača sa najboljim finansijskim ponudama, kao i svi oni čija je ponuda jednaka ili iznad 80 procenata najviše finansijske ponude. Aukcija je, međutim, otkazana jer se na tender prijavio samo jedan ponuđač,

Tendersku dokumentaciju otkupilo je 11 kompanija-nemački Alijans (Allianz), Aksa (Axa) i Grupama (Groupama) iz Francuske, Beloaz (Baloise) iz Švajcarske, Češka poištovna (Ceska poistovna), Eureko iz Holandije, grčki Etniki (Ethniki), Fondiarija (Fondiaria) i Đenerali (Generali) iz Italije, belgijski KBC i Zavarovalnica Triglav iz Slovenije. Kompanije Đenerali i Triglav su još ranije saopštile da su odustale od slanja obavezujućih ponuda, aista informacije se nezvanično pojavila za Alijans i Aksu.

Od 100 odsto akcijskog kapitala DDOR-a, koji iznosi 2.140.442 običnih upravljačkih akcija, prodaje se 83,3 odsto ili 1.761.723 akcija. Prodajni paket od 83,3 odsto čine dva dela. U kontrolnom paketu akcija od 66,9 odsto ukupnog akcionarskog kapitala (1.415.784 akcije), je društveni kapital, kao i akcije Fonda za razvoj i pridruženi kapital četiri pravna lica.

U drugom delu, koji čini 16,6 odsto ukupnog kapitala je 345.939 akcija u vlasništvu 1.452 mala akcionara koji su se odazvali pozivu da pridruže svoje akcije kontrolnom paketu.

Preostalih 16,6 odsto kapitala (278.261 akcija) ide u Privatizacioni registar iz kojeg će se deliti besplatne akcije punoletnim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 156 idi na stranu