Divac tvrdi da je vlasnik Voda vode

Vlade Divac je odbacio optužbe da je falsifikovanim dokumentima upisan kao jedini vlasnik kompanije "Voda voda".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

17:21

Default images

Divac je saopštio da su netačne optužbe Grupe Si&Si i njenog vlasnika Vojina Đorđevića da pokušava nezakonito da preuzme "Voda vodu". Ta subotička kompanija je saopštila da je Divac upisan kao jedini vlasnik "Voda Vode", koju je Si&Si osnovao 2005. godine, na osnovu "lažnih dokumenata, nezakonitim ponašanjem i obmanom državnih organa".

U saopštenju za javnost upućenom iz Madrida Divac navodi da je na zakonit način preuzeo vlasništvo u "Voda vodi", a da Đorđević nije ispunio obaveze iz ugovora koji su potpisali u decembru prošle godine o kupoprodaji 30 odsto "Voda vode" i "Gorkog lista".

On objašnjava da je inicijativa o saradnji potekla od Vojina Đorđevića, uz posredstvo jednog zajedničkog prijatelja i dodaje da je u decembru 2006. godine potpisan Ugovor o kupoprodaji 30 odsto "Voda vode" i "Gorkog lista".

„Tim Ugovorom je predviđeno da Vojinu Đorđeviću obezbedim pozajmicu pod unapred definisanim uslovima“, kaže Divac i dodaje da je, na njegov predlog, Ugovorom definisano da u naredne tri godine, u periodu konsolidacije navedenih firmi, funkciju generalnog direktora preduzeća "Voda voda" i "Gorki list" obavlja Zvonimir Nikezić.

Vlade Divac je u saopštenju potvrdio da je registrovao svoj udeo od 30 odsto u "Gorkom listu" u aprilu 2007. godine, kao i da je u oktobru ove godine registrovao svoj udeo od 100 procenata u "Voda vodi", što je to bilo predviđeno Ugovorom kao jedna od faza. On kaže da transakcija podrazumeva više međusobnih obaveza kako bi došlo do odnosa 70:30 u korist Vojina Đorđevića, ali dodaje da Đorđević nije uneo ugovorenu imovinu za proces dokapitalizacije.

U saopštenju piše i da je Đorđević ostao dužan "Voda vodi" oko tri miliona evra, jer nije smanjio kreditne obaveze 'Voda vode' na ugovoreni iznos, kao i da nije regulisao obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i poreznicima za 2005. i 2006. godinu, čime je ostao dužan preduzećima "Voda voda" i "Gorki list" preko dva miliona evra.
Divac dodaje da Vojin Đorđević nije sproveo ni preuzetu obavezu registracije Divčevog udela u Agenciji za privredne registre.

„Kada mi je ponestalo strpljenja da se ugovorni udeo registruje, transakcija okonča i javno obelodani, Đorđević mi je krajem aprila tekuće godine ponudio da uopšte ne registrujemo moj udeo ili da partnerski odnos preraste u pozajmnicu ili da mi on vrati novac, koji je u međuvremenu potrošio, dakle ne odmah, već u narednom periodu kada firme proda nekom drugom“, navodi Divac.

„Dodatno, Vojin Đorđević je 11. septembra na nezakonit način i suprotno potpisanom Ugovoru sa mnom i preduzećem Gorki List oduzeo licencu Gorki List i time mene ugrozio kao suvlasnika, kao i našeg najvećeg poverioca kome je takođe ugovorom garantovao da će licenca ostati u preduzeću do ispunjenja svih obaveza u naredne tri godine“, dodaje se u tekstu saopštenja Vlada Divca.

On navodi da je u oktobru, uz registraciju 100 odsto vlasništva u "Voda vodi" priložio i Odluku o povećanju kapitala, u skladu sa ranijim ugovorom, na osnovu koje Đorđević, nakon unosa dodatne imovine, postaje vlasnik 70 odsto udela u preduzeću.

U saopštenju Divca se navodi da Đorđević "duguje državi više od milijarde dinara na osnovu neplaćenih poreza i akciza, da ne plaća naknadu za korišćenje vode i sklapa fiktivne sponzorske ugovore".

Đorđević, kako ukazuje Divac, "poseduje preko 20 preduzeća, čiji su računi blokirani godinama, i to u višemilionskim iznosima, pokreće stečajeve u svojim firmama kako bi izbegao plaćanje dugova, a bankama i pojedincima duguje više od 20 miliona evra".

Đorđević: Divac neistinama pravda nezakonitosti

Predsednik Si end Si grupe (Si&Si) Vojin Đorđević je ponovio optužbe da je Vlade Divac nezakonito upisan kao jedini vlasnik kompanije "Voda voda".

Đorđević je saopštenju naveo da Divac "neistinama pokušava da manipuliše javnim mnjenjem i opravda svoje nezakonito postupanje u preuzimanju te kompanije".

"Istina je da u ugovoru jasno stoji da će Divac biti upisan u Agenciji za privredne registre sa po 30 odsto vlasništva u preduzećima 'Gorki list' i 'Voda voda', ali tek kada isplati dogovorena sredstva i kada se potpišu izmenjeni akti o osnivanju oba preduzeća", saopštava Đorđević.

On dodaje da je u aprilu ove godine Divac upisao kao vlasnik trećine ta dva preduzeća, "iako je isplatio samo 40 odsto predviđenog novca", da bi u oktobru "nezakonito bio upisan kao 100 odsto vlasnik "Voda vode".

"Da je ugovor sa njegove strane ispoštovan, odnosno da mi je isplatio dogovoreni iznos, sve obaveze koje pominje da imam već bi davno bile regulisane. Sve te moje obaveze su daleko manje od njegove obaveze prema meni", naveo je Đorđević i dodao da on, zbog toga što mu Divac nije isplatio ugovoreni novac, nije izmirio sve obaveze prema poveriocima.

Đorđević na optužbu Divca da nije izvršio ugovorenu dokapitalizaciju "Voda vode" odgovara da to nije učinio "da ne bi davao legimitet nezakonitom upisu Divca u registar kao 100 odsto vlasnika tog preduzeća".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: