Savet NBS "kamen spoticanja"

Najavljene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije podelile su monetarne eksperte i političare oko jačanja pozicije Saveta NBS.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 29.09.2007.

14:01

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, u intervjuu Tanjugu 30. avgusta, ocenio je da treba ojačati ulogu Saveta guvernera, jer nije dobro da jedna osoba donosi toliko važne odluke, kao što je davanje i odbijanje licence jednoj finansijskoj instituciji, već mora da postoji jedno kolektivno telo koje će to kontrolisati.

Reagujući na moguće izmene Zakona o NBS, istraživač na Institutu za međunarodne i ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov ocenio je da će se formiranjem Saveta samo odložiti donošenje zakona kojim će se zaista obezbediti nezavisnost centralne banke.

"Ako bi to bila nezavisna centralna banka gde vi imate zaista jasan cilj, odrešene ruke u okviru određenog mandata, sve dok taj cilj ostvarujete - onda u tom slučaju nije rđavo da imate nekakvo kolektivno telo koje bi trebalo da bude dominantno po svom ugledu, ekspertsko, a ne partijsko telo. To bi otprilike bilo idealno", kazao je Gligorov u izjavi televiziji B92.

Prema pisanju lista "Bankar", u Savetu centralne banke mogli bi se naći naučni saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković, saradnik Centra za liberalno-demokratske studije Boško Mijatović, bivši viceguverner NBS Milojko Arsić, a od sadašnjih članova bi mesto trebalo da zadrži samo profesor Ekonomskog fakulteta iz Novog Sada Kosta Josifidis.

Vlada Srbije je svojim zaključcima "zadužila Ministarstvo finansija da, u saradnji sa NBS, do 15. septembra 2007. godine pripremi i dostavi vladi na razmatranje i odlučivanje Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije, kojim bi se ojačala samostalnost NBS i uloga Saveta u nadzoru nad radom NBS".

Prema saznanjima Tanjuga, do sada su predstavnici NBS imali samo jedne konsultacije oko Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o NBS, i to 17. septembra sa potpredsednikom vlade Bozidarom Đelićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: