Đilas: Vlada danas o NIP-u

Vlada Srbije bi danas trebalo da usvoji predlog o preraspodeli 300 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana (NIP).

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 25.09.2007.

17:26

Default images

Novac je nameljen za dalju izgradnju obilaznice oko Beograda. Pošto za obilaznicu, koja je trenutno jedan od glavnih projekata koji se realizuju u Srbiji, nema dovoljno sredstava, dogovorili smo se da izvršimo prerasopodelu sredstava, što će danas biti na Odboru za finansije Vlade Srbije, kazao je Đilas.

On je kazao da je u ovoj godini do sada iz NIP-a za izgradnju obilaznice izdvojeno 720 miliona dinara i da su sva sredstva koja su bila planirana za to utrošena prema nameni. Iz NIP-a su za obilaznicu uglavnom plaćani prošlogodišnji radovi, a preduzećima Niskogradnja i Energoprojekt se duguje još 135 miliona dinara.

Đilas je kazao da je za završetak obilaznice potrebno još oko četiri milijarde dinara i dodao da će se potruditi da se kroz NIP taj proces ubrza. Plan je bio da se obilaznica završi do septembra sledeće godine, ali izvođači radova smatraju da bi obilaznica mogla biti gotova do kraja maja naredne godine ukoliko bude dovoljno sredstava.

Most na Savi će se finasirati iz NIP-a

Ministar Dragan Đilas kaže će izgradnja saobraćajnice od Obrenovca do Boljevca i završetak mosta preko Save kod Obrenovca, čija je ukupna vrednost procenjena na oko 15 miliona evra, većim delom biti finansirana iz NIP-a.

Đilas je naglasio da će ta saobraćajnica u dužini od 12,5 kilometara olakšati život stanovnika opština Obrenovac, Surčin, Vladimirci, UB, Koceljeva, jer će ih povezivati sa autoputem i aerodromom. Saobraćajnica i most preko Save skratiće put od Surčina do Obrenovca koji sad iznosi 68 kilometara na samo nekoliko minuta.

Nosilac tih radova je Direkcija za gradsko-građevinsko zemljište Beograda, a do sada je urađena tehničko-investiciona dokumentacija, idejni projekat i studija opravdanosti. Predviđeno je da će saobraćajnica povezivati regionalni put Obrenovac-Ub-Valjevo, magistralni put Beograd-Šabac, kao i regionalni put u Boljevcima.

"Beogradske opštine bi trebalo da konkurišu za NIP"

Ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni plan (NIP) Dragan Đilas pozvao je predstavnike 16 beogradskih opština da do kraja septembra konkurišu svojim projektima za sredstva iz NIP-a. Do sada je bilo malo projekata kojima su beogradske opštine direktno konkurisale za sredstva NIP-a, što bi trebalo izmeniti, rekao je on prilikom predstavljanja novog koncepta NIP-a u Skupštini Beograda.

Đilas je podsetio da je 30. septembar krajnji rok za dostavljanje projekata i upozorio da će u narednoj godini projekti NIP-a biti "rigorozno kontrolisani", a oni za koje se utvrdi da nisu u skladu sa zakonom biće ukinuti bez obzira na posledice.

On je najavio da će konkurs za sredstva iz NIP-a za 2009. biti otvoren u martu naredne godine. On kaže da očekuje da će i grad konkurisati projektima kao što su obnova Pančevačkog mosta, obilaznica oko Beograda i mosta i saobraćajnica na Savi kod Obrenovca.

Zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović rekla je da će do kraja ove sedmice imati tačan uvid u broj projekata kojim će grad konkurisati za sredstva iz NIP-a, a čije je prikupljanje u toku.

Prema njenim rečima, grad je i ranije imao projekte kojima je konkurisao za NIP, ali zbog nepostojanja potrebne dokumentacije, nije moglo da dodje do realizacije, osim projekta biblioteke Vuk Karadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: