Ugovor Jat tehnike vredan 3 mil. €

Beograd -- "Jat tehnika" je sklopila ugovor o petogodišnjoj saradnji sa britanskom niskotarifnom avio-kompanijom "Džet tu kom“ (JET2.com.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ugovorom je predviđeno da "Jat tehnika" postane ekskluzivni serviser flote britanske kompanije, koja broji 23 aviona tipa Boing 737-300. Realizacija ugovora počeće servisom šest aviona do marta sledeće godine, a vrednost konkretnog posla iznosi tri miliona evra.

Uz podsećanje da je "Jat tehnika“ sklopila ugovor o saradnji i sa ruskom avio kompanijom "Siberijan erlajns“, u saopštenju je ocenjeno da će "novi ugovoreni poslovi Jat tehniku staviti u bitno izmenjenu poziciju uoči najavljene privatizacije".

Prema odluci Komisije Vlade Srbije za restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća, Agencija za privatizaciju pokrenula je prošlog meseca postupak izbora finansijskog savetnika za privatizaciju "Jat tehnike", koji bi uskoro trebalo da bude okončan.

Cilj Vlade Srbije u privatizaciji tog preduzeća, kako je objavila Agencija za privatizaciju, jeste "da se privuče ugledni domaći ili strani strateški investitor, koji poseduje stručnost, upravljačko znanje i finansijsku snagu potrebnu da se poboljša učinak preduzeća". Cilj privatizacije je i da sprovede neophodan investicioni program radi iskorišćenja i obezbeđivanja dugoročnog razvojnog potencijala.

Preduzeće za održavanje aviona "Jat tehnike" osnovano je 2005. godine, izdvajanjem iz nacionalne aviokompanije "Jat ervejz". To preduzeće zapošljava 974 radnika, a osnovna delatnost firme je održavanje aviona, motora, avio komponenti, kao i pružanje specijalnih usluga.

Preduzeće je lane ostvarilo prihode od prodaje u iznosu od 18,7 miliona evra, dok je neto dobit iznosila 157.113 evra, pri čemu je 69 odsto prihoda ostvareno na domaćem, a 31 odsto na stranom tržištu. Ukupna poslovna aktiva preduzeća na kraju prošle godine bila je 16,6 miliona evra, dok je ukupni kapital iznosio 13,05 miliona evra.

strana 1 od 148 idi na stranu