Objavljen Ugovor o koncesiji

Na sajtu Vlade Republike Srbije danas je objavljen Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.08.2007.

21:03

Default images

Na sajtu su postavljeni tekst Ugovora, kao i 12 od 19 aneksa. Aneksi 3, 4, 5, 11, 12, 13 i 14 nisu objavljeni. Direktor Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da će Vlada Srbije pod određenim uslovima omogućiti uvid u šest, od sedam, aneksa koncesionog ugovora koji nisi objavljeni na sajtu.

U pisanoj izjavi Mihajlovića, koja je dostaljena medijima, navodi se da jedino neće biti dozvoljen uvid u "aneks 11, koji sadrži Ugovor članova društva".

Šest aneksa o planu izgradnje, finansijskom planu, saobraćajnim studijama, sistemu naplate putarine, koncesionoj naknadi i oblicima garancija, koji nisu objavljeni na sajtu, biće dostupni u prostorijama Vlade Srbije, naveo je direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Uvid u te anekse moći će da imaju poslanici Skupštine Srbije, ovlašćeni predstavnici organa vlasti autonomnih pokrajina, ovlašćeni predstavnici lokalne samouprave i predstavnici medija.

Oni će, prema rečima Mihajlovića, to moći da urade uz pisani zahtev i moraće da potpišu izjavu, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da neće snimati, kopirati, štampati ili prepisivati podatke iz dokumenata.

Kostreš: Skriveni najvažniji detalji ugovora

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da Vlada Srbije nije objavila najvažnije delove Ugovora o koncesiji na autoput Horgoš-Požega.

"Naročito me zabrinjava to što nije objavljen aneks 12, koji definiše naplatu putarine, zatim aneks 13, kojim se reguliše pitanje koncesionu naknadu, kao i aneks 14, koji reguliše oblike garancije", rekao je on agenciji Beta.

Kostreš je ocenio da to znači da su od "očiju javnosti" sklonjeni "najzanimljiviji" delovi ugovora, u kojima je i "najveća mogućnost malverzacija".

"Pošto sam nepopravljivi optimista, siguran sam da postoje snage u okviru Vlade Srbije koje neće dozvoliti da ovakvo ponašanje postane stalna praksa, jer bi to moglo imati pogubne posledice za Srbiju, kazao je on.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić ocenio je da selektivno stavljanje na uvid ugovora o koncesiji za autoput Horgoš - Požega delu javnosti, nije u skladu sa zakonom o dostupnosti informacija.

"Nije sporno da neke informacije mogu biti nedostupne javnosti, ali u zakonu o dostupnosti informacija nema diskriminacije i u ono što je dostupno može imati uvid svako", rekao je Šabić povodom najave da će pet aneksa ugovora biti dostupno medijima, ali ne i javnosti.

On je dodao i da ne vidi smisao odluke kojom je novinarima omogućen uvid u ugovor i anekse, ali ne i objavljivanje aneksa.

"Novinari postoje zbog toga da bi pisali i objavljivali i prilično je očigledno da se takva odredba lako može izigravati", rekao je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: