Do kraja godine tender za Kosovo C

Do kraja godine biche objavljen međunarodni tender za gradnju termocentrale Kosovo C.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 31.07.2007.

16:20

Default images

Prema rečima zvaničnika Ministarstva za energetiku i rudarstvo Kosova, očekuje se da do kraja godine bude pripremljena dokumentacija za objavljivanje tendera za izbor kompanije koja će izgraditi TE Kosovo C, otvoriti površinski kop u Sibovcu i obnoviti TE Kosovo A.

Rukovodilac direkcije za rudarstvo ministarstva Lorik Hadžiju je kazao da će osnovni kriterijum biti da TE bude izgrađena po najvišim međunarodnim standardima.

Upravni odbor za izgradnju Termoelektrane Kosovo C potpisao je ugovor sa privatizacionim savetnikom koji će pripremiti tender za izbor investitora za novu termoelektranu, snage 1.200 megavat časova električne energije. Ugovor je potpisan sa konzorcijumom koji čine kompanije "Pricewaterhouse Coopers LLP", "Hunton& Williams" i “Energy Resources Management“.

Predstavnici ""Pricewaterhouse Coopers LLP" iz Velike Britanije su angažovani kao transakcioni savetnici sa ciljem da ponude podršku za uspešno zaključivanje pregovora sa investitorom.

Firma "Hunton& Williams" iz SAD će raditi u svojstvu zakonskog savetnika koji će ponuditi podršku po pitanju zakona i propisa za uspešnu finalizaciju transakcija, dok su na polju zaštite životne sredine i socijalne zaštite angažovani eksperti italijanske kompanije “Energy Resources Management“.

Tehničku podršku za pripremu tenderske dokumentacije, uključujući i cenu rada profesionalnih savetnika, pokriće Svetska banka u iznosu od 8,5 miliona dolara. Proizvodni kapaciteti na Kosovu izgrađeni su tokom šezdesetih (Kosovo A), odnosno osamdesetih godina prošlog veka (Kosovo B). 

Nestašice struje u pokrajini su konstantne od 1999. godine, kada je vlast preuzela međunarodna zajednica. Od uvođenja međunarodnog protektorata u kosovsku elektroprivredu je uloženo nekoliko stotina miliona evra, ali situacija u energetici se bitnije nije promenila. Lošu elektroenergetsku situaciju na Kosovu dodatno otežava neplaćanje računa za utrošenu energiju. 

Dosadašnja istraživanja su pokazala da su nalazišta lignita u oblasti sela Sibovac dovoljna da snabdevaju ugljem sadašnje i buduće kapacitete Kosovske elektroenergetske korporacije, a procenjuje se da rezerve iznose 9,8 milijardi tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: