Kosovo: Tender za treću elektranu

Do kraja godine biće objavljen međunarodni tender za gradnju termocentrale "Kosovo C".

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2007.

15:35

Default images

"To je veoma veliki tender, koji zahteva izuzetnu pripremu. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine imati tender za izbor investitora, a koji će biti objavljen i u inostranstvu", rekao je Lorik Hadžiu, menadžer projektonog biroa ministarstva energetike i rudarstva u kosovskoj vladi, nakon sastanka Rukovodećeg komiteta za gradnju nove termoelektrane.

Kosovsko ministarstvo je za pripremu i raspisivanje tendera angažovalo tri grupe međunarodnih savetnika.

Predstavnici "Prajsvaterhaus kupers" iz Velike Britanije su angažovani kao transakcioni savetnici sa ciljem da ponude podršku za uspešno zaključivanje pregovora sa investitorom.

Firma "Hanton & Vilijams" iz SAD će raditi u svojstvu zakonskog savetnika koji će ponuditi podršku po pitanju zakona i propisa za uspešnu finalizaciju transakcija.

Na polju zaštite životne sredine i socijalne zaštite angažovani su eksperti italijanske kompanije "Enerdži resorses menadžment".

Savetnik za transakcije Dejvid Lojd rekao je da je projekat vrlo značajan za budućnost Kosova.

Tehničku podršku za pripremu tenderske dokumentacije, uključujući i cenu rada profesionalnih savetnika, pokriće Svetska banka u iznosu od 8,5 miliona dolara.

Na Kosovu rade dve termoelektrane, a nestašice struje u pokrajini su konstantne od 1999. godine, kada je vlast preuzela međunarodna zajednica.

Od uvođenja međunarodnog protektorata, prema više izvora, u kosovsku elektroprivredu je uloženo nekoliko stotina miliona evra, ali situacija u energetici se bitnije nije promenila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: