Trgovinski deficit 4,2 mlrd. dolara

Spoljnotrgovinski deficit u prvoj polovini 2007. iznosio je 4,2 milijarde dolara, 33,4 odsto više nego u istom periodu 2006.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 31.07.2007.

15:30

Default images

Ukupna spoljnotrgovinska razmena od januara do juna ove godine iznosila je oko 12 milijardi dolara, što je za 39,2 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine. Srbija je izvezla robu u vrednosti od 3,9 milijarde dolara, što je povećanje od 42,5 odsto, dok je uvoz bio 8,1 milijarde dolara, što je za 37,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 48,7 odsto i veća je nego prošle godine, kada je iznosila 47 odsto. Povećanje uvoza u proteklom periodu posledica je uvoza energenata, koji su činili 17,8 odsto ukupnog uvoza, uvoza rude bakra i gvožđa i rasta tražnje.

Povećanje izvoza je rezultat do sada obavljene privatizacije i restrukturisanja preduzeća, kao i potpisanih i ratifikovnih ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama potpisnicama pakta o stabilnosti. Izvoz je povećan i zbog izvoza viškova poljoprivrednih proizvoda i suficita u razmeni gotovih tekstilnih proizvoda.

U strukturi izvoza i uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju sa 67,4 odsto, roba za široku potrošnju sa 21,3 odsto i oprema sa 17 odsto. Srbija je naviše izvozila u Italiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, dok je najviše uvozila iz Ruske Federacije, Nemačke i Italije.

Suficit je ostvaren u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom, a najveći deficit javlja se u trgovini sa Rusijom. U izvozu su najveće učešće imali gvožđe i čelik, obojeni metali, odeća, proizvodi od metala, povrće i voće, dok su u uvozu najviše učestvovali nafa, gvožđe i čelik, gas i industrijske mašine za opštu upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: