Srbija na pragu najveće investicije

Indija je zainteresovana da jedan od svojih modernih tehnoloških parkova premesti u Srbiju, piše novosadski Dnevnik.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2007.

13:08

Default images

Njihovo pismo o namerama stiglo je do ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, čime je otvorena zanimljiva priča koja bi mogla da rezultira najvećim investicionim projektom u istoriji Srbije, navodi novosadski list.

Stručna ekipa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kojoj će se pridružiti državni sekretar u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom Jasna Matić i predsednik opštine Inđija Goran Ješić, posetiće početkom avgusta Indiju, jer su Indijci već bili u poseti, obišli nekoliko lokacija, a uži izbor se sveo na Inđiju i Pećince.

„Mislim da smo mi znatno spremniji za tako nešto“, kaže predsednik opštine Inđija Goran Ješić i dodaje da je projekat izuzetno složen i zahteva dobru pripremljenost, vrhunsku organizaciju i sveobuhvatan angažman, ne samo lokalne administracije, već i pokrajine i države.

„Kada su takvi poslovi u pitanju, investitorima se mnoge stvari daju gratis. Zbog njih se čak menjaju pojedini zakoni, da bi im se učinile nužne pogodnosti, kao što je, naprimer, oslobađanje plaćanja dela poreza na zarade za određeni period“, kaže on.

Indija je jedna od vodećih zemalja u svetu po brzini ekonomskog razvoja i prednjači u organizaciji tehnoloških parkova. U njima su smeštene najpropulzivnije svetske kompanije, kao što su IBM, Lenovo itd.
Predsednik inðijske opštine smatra da bi realizacija ovog posla iz temelja izmenila predstave o srpskoj ekonomiji
Ekonomist magazin piše da “svaki Indijac danas s pravom može da se kočoperi, ponosan na uspehe koje iz dana u dan postiže sve zahuktalija lokomotiva indijskog biznisa. Reference su brojne i ubedljive”.

Bruto domaći proizvod (BDP) druge najmnogoljudnije zemlje dostigao je 886 milijardi dolara, što je stavlja na 13. mesto svetske lestvice, ali ako bi se BDP posmatrao kroz paritet kupovne moći, onda dostiže neverovatnih 3.729 milijardu, što Indiju podiže na 4. stepenicu rang liste svetske ekonomske moći.

Predsednik inđijske opštine smatra da bi realizacija ovog posla iz temelja izmenila predstave o srpskoj ekonomiji. Reč je o najsavremenijim informatičkim tehnologijama, što bi doprinelo ne samo sveopštem zamahu domaće privrede, već i kreiranju potpuno novih kadrovskih profila u Srbiji.

Za sada su najozbiljniji problem garancije, jer je reč o ogromnim kompleksima zemljišta. Inđija, koja je najdalje otišla u koncipiranju industrijskih zona i koja ima izgrađenu kompletnu komunalnu infrastrukturu, svakako se razlogom nudi kao najozbiljniji kandidat za realizaciju ovog velikog projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: