"Samo NIS zreo za privatizaciju"

Cvetković: Od velikih državnih monopolskih sistema samo je Naftna idustrija Srbije (NIS) "zrela za privatizaciju".

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.06.2007.

15:05

Default images

"U Elektroprivredi (EPS) je puno urađeno, ali neće još skoro biti spremna za privatizaciju. Verovatno će se prvo stvoriti uslovi za ulazak u granu nekih nezavisnih proizvodača struje, dok će prenosna mreža ostati u državnoj svojini i pružaće usluge svima pod istim uslovima", rekao je ministar finansija Srbije Mirko Cvetković za novi broj beogradskog mesečnika "Bankar".

Prema rečima Cvetkovića, nešto slično može da se uradi u još nekim sektorima, a najveći problem je železnica.

On je istakao da bi privatizacija monopola bila najveća tragedija koja bi mogla da zadesi Srbiju, s obzirom na to da je od državnog monopola gori samo privatni.

Povodom privatizacije dve najveće osiguravajuće kompanije u Srbiji, kompanija "Dunav" i DDOR "Novi Sad", Cvetković je rekao da kod DDOR-a nema nikakvih dilema i da će sigurno biti privatizovan, dok će odluka za "Dunav" biti naknadno doneta.

"Prema prvim informacijama, koje su mi prenete, te dve kompanije imaju otprilike sličan tržišni udeo, s tim što 'Dunav' ima duplo više zaposlenih od DDOR-a i nezvanično se priča da bi zato 'Dunav' prvo trebalo da se restrukturira, pa tek onda privatizuje", rekao je on.

Cvetković: Memorandum o budžetu za 2008. ovih dana

Ministar finasija Srbije je najavio da će memorandum o budžetu i fiskalnoj politici za 2008. biti gotov početkom jula i da će prevashodni cilj biti da se smanji udeo javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu (BDP).

"To će izazvati odredjene konsekvence na pojedine segmente javne potrošnje. Tu je ključna poruka da će, po svemu sudeći, plate i u 2008. rasti brže od BDP-a i to je posledica već dostignutog nivoa zarada u javnom sektoru", rekao je on.

Cvetković je istakao da je Ministarstvo finansija spremno za "ozbiljnu raspravu da se ide i na neku vrstu 'plafoniranja' nivoa plata, na racionalizacije i uštede".

Ministarstvo će se, kao je rekao, fokusirati na to da plate ne mogu da idu dalje od dostignutog nivoa, osim ako se prostor za to ne omogući kroz racionalizaciju.

Cvetković je istakao i da će se, sa druge strane, razmotriti sve zatečene obaveze i videti u kojoj meri mogu da budu servisirane iz budžeta za 2008.godinu.

"Konačno, zadržaćemo ideju kapitalnog dela budžeta, a njegova dimenzija zavisiće od toga koliko smo spremni na uštede u tekućem delu budzeta. Nije nam, dakle, ideja da se ide na budžetski deficit po svaku cenu", naveo je srpski ministar finasija.

Povodom eventualnog novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Cvetković je rekao da bi voleo da se u koncipiranju ekonomske politike stručnim sugestijama uključi i MMF, što bi olakšalo "prohodnost" i poboljšalo rejting Srbije u investicionim krugovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: