SBB: Kontrolni paket MEP-u i EBRD-u

Beograd -- Kompanija Mid Evropa partners (MEP) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzeli su kontrolni paket SBB-a.

Izvor: Beta
Podeli

MEP i EBRD su završili preuzimanje većinskog udela najvećeg kablovskog, internet i satelitskog servis provajdera u Srbiji od investicionog fonda SEEF. Nezvanično, kontrolni paket je vredan između 170 i 200 miliona evra.

SEEF, u kome su među značajnim investitorima OPIC i EBRD, pod menadžmentom „Bedminster kepitl menadžmenta“, investirao je zajedno sa EBRD i MEP u novi ciklus razvoja SBB-a, dok je Grupacija Unikredit banke obezbedila bankovne kredite za transakciju, kao i za budući rast SBB-a.

SBB je saopštio da će EBRD, MEP i Bedminster obezbediti neophodna investiciona sredstva za nastavak brzog razvoja SBB-a kroz podizanje kvaliteta i uvodjenje novih servisa, kao i širenje na tržišta u regionu.

Direktor u MEP-u Robert Knor je izjavio da ta transakcija predstavlja prvo preuzimanje firme koje uključuje finansiranje bankovnim kreditima u Srbiji.

MEP je upoznata sa tržištem bivše Jugoslavije, pošto je pre toga investirala u Sloveniji i Hrvatskoj, kazao je Konor i dodao da poznavanje regiona, kao i samog sektora kablovske televizije, planira da upotrebi i u saradnji sa jakim menadžment timom SBB-a, kako bi obezbedio dalji razvoj kroz značajnu podršku u kapitalu i znanju.

MEP je firma sa sedištem u Londonu koja upravlja jednim od najvećih fondova za investiranje u srednjoj i istočnoj Evropi. Investitori u fond su, osim EBRD-a, i Svetska banka, Evropska investiciona banka, kao i mnoge vodeće svetske osiguravajuće kuće, banke i penzioni fondovi.

SBB je vodeći kablovski i internet operater u Srbiji, kao i najveći provajder satelitske „direct to home“ usluge na teritoriji bivše Jugoslavije i ima blizu pola miliona korisnika na svoje tri platforme.

strana 1 od 143 idi na stranu