Za Železnicu iz budžeta 10,5 mlrd.

Prema predlogu ovogodišnjeg budžeta velike novčane iznose dobiće Tanjug, BIA i Železnica Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

16:21

Default images

Novim budžetom predviđeno je da Parlament i Bezbednosno informativna agencije iz državne kase dobiju skoro istu sumu novca - više od 3 milijarde dinara. Velike iznose iz budžeta dobiće i novinska agencija Tanjug i Železnice Srbije. Skupština Srbije danas bi trebalo da završi raspravu o predlogu ovogodišnjeg budžeta, čije se usvajanje očekuje do kraja nedelje.

Trećinu svih budžetskih subvencija dobiće Železnice Srbije. To preduzeće, poslednjih godina prisutno u javnosti zbog mnogih afera – od nezakonite nabavke polovnih švedskih vagona do toga da direktor Milanko Šarančić namerava da otkupi stan u centru Beograda koji mu je dat na korišćenje,  iz državne kase biće subvencionisano sa 10 i po milijardi dinara. 

To znači da će svakog meseca dobiti skoro 11 miliona evra, čijom će raspodelom rukovoditi upravo Šarančić jer nema najava da će doći do njegove smene.

“Što se tiče stavki vezanih za Železnicu, pa moram da kažem da je to još uvek dokaz da nešto nije u redu sa sistemom koji država još uvek mora da subvencioniše. Činjenica je da subvencije postoje i u drugim zemljama, ali je to meni signal da nešto moramo da menjamo, da nešto moramo da restruktuiramo, da pokušamo da tu neku dubiozu smanjimo, kako bi sistem Železnice bio efikasniji“, ističe Dejan Erić, direktor Instituta ekonomskih nauka.

Kada je reč o medijima,  najviše pažnje u javnosti izazvala su povećana  davanja za novinsku agenciju Tanjug, koja će svakog meseca dobiti skoro 200 hiljada evra iz budžeta.

Predstavnici medija nezadovoljni su jer na taj način Vlada favorizuje Tanjug i narušava osnovne  norme evropskih vrednosti i slobodnog tržišta.

Ministarstvo kulture koje vodi Voja Brajović saopštilo je da je to nasleđeno i da takvo stanje nije moguće radikalno izmeniti preko noći.  U saopštenju se navodi da je već pokrenuta inicijativa da se razmotri položaj medijskih kuća koje finansira i država, kako bi se onemogućilo da imaju monopol i ugrožavaju privatne medije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: