Inflacija 3,6 odsto

U odnosu na decembar prošle godine cene na malo su u maju ove godine veće za 3,6 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

12:20

Default images

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović je na konferenciji za novinare rekao da su cene na malo u maju više za 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Prema njegovim rečima, cene u odnosu na prošlu godinu rastu što je uobičajeno, ali je tempo rasta usporen.

Republički zavod za statistiku predstavio je priručnik "Cene, indeksi i inflacija" koja je namenjena građanima i korisnicima usluga zavoda, koji je objavljen uz pomoć kancelarije Evropske unije u Beogradu.

Vukmirović je objasnio da osnovni zadatak priručnika nije da daje podatke korisnicima, već da im se približi metodologija na osnovu koje zavod dolazi do podataka.

Od 1. januara ove godine Republički zavod za statistiku je uveo i Indeks potrošačkih cena.

Vukmirović je objasnio da se taj indeks koristi za međunarodno poređenje stope inflacije, posebno sa zemljama Evropske unije i usklađen je sa međunarodnim standardima.

Predstavnik Italijanskog nacionalnog instituta za statistiku Izabel de Purbe izjavila je da će zavod za statistiku iz Srbije naredne godine biti u mogućnosti da predstavi indeks potrošačkih cena koji će biti u potpunosti uporediv sa Harmonizovanim indeksom potrošačkih cena za zemlje članice EU.

"Ovo je značajan korak za Srbiju u dostizanju evropskih standarda u statistici koji omogućava međunarodno poređenje, što je važan cilj tog projekta koji je finansirala EU", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: