Srbija: Ju-Es stil najveći izvoznik

Najveći izvoznik iz Srbije u 2006. godini bila je kompanija "Ju-Es stil Srbija" (US Steel), sa izvozom od 664,6 mil. evra.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.05.2007.

18:27

Default images

Na rang listi 300 najvećih izvoznika za prošlu godinu objavljenoj u publikaciji magazina "Ekonomist", prvo mesto za 2006. godinu zauzela je kompanija "Ju-Es stil Srbija", koja je izvezla proizvode od čelika za ukupno 664,6 miliona evra. Drugo mesto zauzima pančevačka "Petrohemija" sa 207 miliona evra izvoza, a pirotski "Tigar MH" je treći sa 104 miliona evra.

Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde je četvrti sa izvozom od 63,6 miliona evra, a fabrike šećera "Sunoko" sa od oko 63,58 miliona evra.

Među deset najveći izvoznika Srbije su i Hemofarm (59,6 miliona evra), Naftna industrija Srbije (48,3 miliona evra), Tarket (46,3 miliona evra), Elektroprivreda Srbije (44,3 miliona evra) i Tetrapak (41,2 miliona evra).

Na konferenciji za novinare povodom predstavljanja prvog izdanja publikacije "Top 300 izvoznika", generalni direktor Ju-Es stila Srbije Daglas Metjuzocenio je da bi nova Vlada Srbije trebalo da se usmeri na izgradnju infrastrukture kako bi omogućila dalje povećanje izvoza iz Srbije.

"Neophodno je ulaganje u razvoj železničkog, drumskog i rečnog saobraćaja, izgradnju gasovoda i telekomunikacija kako bi se nastavio razvoj privede i povećanje izvoza", naveo je on.

Kako se ističe u publikaciji, ukupan izvoz iz Srbije tokom prošle godine iznosio je oko 6,5 milijardi evra, udeo kompanija Ju-Es stil u tom izvozu je 12 odsto, a među 20 najvećih izvozinika je 12 multinacionalnih kompanija.

Načelnik odeljenja za promociju izvoza u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoa (SIEPA) Irena Posin istakla je da je ta Agencija podelila 2,5 miliona evra za za pomoć u izvozu oko 300 preduzeća.

"SIEPA godišnje organizuje učešće na oko 15 sajamskih manifestacija u inostranstvu, na kojima se do sada predstavilo 170 preduzeća, a u proseku se ugovore izvozni poslovi vredni tri miliona evra na svakom sajmu", istakla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: