MK Grupa distributer Monsanta

Novi Sad -- MK Grupa je postala zvanični uvoznik i distributer Monsanto hibridnog semena kukuruza, suncokreta i uljane repice za tržište Srbije

Izvor: B92, Beta
Podeli

"Verujem da imamo veoma dobre hibride za srpske farmere, koji će sigurno povećati njihov prihod. Verujem i da ćemo, u saradnji sa MK Grupom, farmerima veoma brzo ponuditi najbolju genetiku", rekao je direktor multinacionalne kompanije Monsanto za Istočnu Evropu Gerhard Rosa.

On kaže da Monsanto "ovim počinje aktivnost u Srbiji i želi da tržištu uskoro ponudi ne samo najkvalitetnije seme nego i zaokružena tehnološka rešenja za poljoprivrednike, kako bi povećali i zaštitili prinose, poboljšali efikasnost i smanjili troškove proizvodnje".    

Monsanto je jedna od najvećih svetskih semenskih kompanija, koja proizvodi robne marke semena kukuruza, pamuka, soje, uljane repice i povrća, a značajan je proizvođač i sredstava za zaštitu bilja. Kompanija ima godišnji promet od 7,4 milijarde dolara, a tokom 2006. godine uložila je u istraživanje i razvoj novih proizvoda za poljoprivredu oko 500 miliona dolara.

Osim po vodećim svetskim robnim markama semena kukuruza, suncokreta, soje, repice, povrća i sredstava za zaštitu bilja, ta američka kompanija je poznata i po proizvodnji i izvozu semena genetski modifikovanih (GMO) biljaka. Rosa je naglasio da Monsanto poštuje lokalne zakone i ukoliko oni ne dozvoljavaju proizvodnju i upotrebu GMO, "takve proizvode nećemo ni donositi u te zemlje".

strana 1 od 137 idi na stranu