Uspešna godina AIK banke

Na Skupštini akcionara AIK banke jednoglasno je usvojen izveštaj o poslovanju u 2006. godini, kao i strategija za ovu godinu.

Srbija

Izvor: Niške Narodne novine

Ponedeljak, 30.04.2007.

15:24

Default images

Na ovoj sednici je doneta odluka o izboru Đorđa Nicovića za predsednika Skupštine akcionara. “Tokom prošle godine smo ostvarili najbolji rezultat za protekle tri decenije postojanja banke po svim parametrima poslovanja”, rekao je na konferenciji za novinare direktor AIK banke mr Ljubiša Jovanović.

“Naša banka je prošle godine ostvarila bruto profit u iznosu od 4,250 milijardi dinara (54 miliona evra), u potpunosti realizovala sve zadatke i na osnovu ukupnih rezultata našla se među deset, od ukupno 38, najreferentnijih banaka u Srbiji. Uz to akcionarima su isplaćene dividende u vrednosti 300 miliona dinara što je za 20 odsto više nego prethodne godine”.

Direktor AIK banke mr Ljubiša Jovanović i predsednik Skupštine Đorđe Nicović su objasnili strategiju daljeg razvoja banke naglašavajući da je banka konkurentna i da na tržištu ima dovoljno prostora za poboljšanje pozicije.

Namera je, što je usvojeno na Skupštini, da svoje učešće na finansijskom tržištu Srbije AIK banka sa sadašnjih 3,28 odsto u ovoj godini poveća na pet odsto. Takođe dalji razvoj ove niške finansijske organizacije orijentisan je i na dokapitalizaciju.

“Akcionarima ćemo ponuditi 1,327 miliona akcija po povlašćenoj ceni od 6.100 dinara po akciji, a što preostane biće ponuđeno na tr ižtu. Vrednost ukupne emisije akcija iznosi oko 100 miliona evra”.

U banci tvrde da je strateško partnerstvoe dobrodošlo, a za sada su najveći akcionari ATE banka iz Atine sa 19,99 odsto akcija, "Irva investicije" sa 13 odsto, Vojvođanska banka, zatim sledi jedan švedski fond sa 8,9 odsto akcija, ali je domaći kapital ipak većinski.

“U ovoj godini ćemo nastaviti sa sprovođenjem čvršće ekonomske politike, stabilnosti i sigurnosti poslovanja, kao i jačanja konkurentnosti što od nas očekuje pre svega oko deset hiljada Nišlija koji trguju akcijama AIK banke. Za uzvrat od države očekujemo bolji makroekonomski ambijent koji ne karakteriše restriktivna monetarna i ekspanzivna poreska politika” , naglasio je direktor Jovanovič .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: