Mađari ulažu 200 miliona dolara

Mađarska kompanija MOL spremna je da bude strateški partner za izgradnju skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2007.

13:48

Default images

Lajoš Alać, izvršni potpredsednik MOL-a za strategiju i razvoj, je izjavo da je ta mađarska kompanija spremna da bude strateški partner za izgradnju skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Prema njegovim rečima, MOL je spreman da uloži oko 200 miliona dolara ukoliko se pruže odgovarajući uslovi i ako se pokaže da projekat zaista toliko i vredi.

„Spremni smo da učestvujemo u projektu, ali preciznije se možemo izjasniti kada se raspiše tender i kada budemo znali pod kojim uslovima strateški partner može uzeti učešća”, rekao je on.

Generalni direktor JP „Srbijagas“ Miloš Milanković izjavio je pre pre dva dana da će domaća kompanija zatražiti strateškog partnera za završetak izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, a to je jedina preostala mogućnost, s obzirom na to da država i „Srbijagas“ nemaju novca za tu investiciju.

MOL je ranije nudio i opciju korišćenja velikih skladišnim kapaciteta u Mađarskoj, a Alać je nagovestio da bi to za Srbiju bilo jeftinije nego da se gradi skladište, kao i da je bolje skladištiti gas u velikim kapacitetima.

Srbija svake godine uvozi oko 90 odsto od 2,3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Iako se planira da do 2020. godine potrošnja gasa poraste sa 14 na 20 odsto, sa izgradnjom skladišta u Banatskom Dvoru, koje bi nam obezbedilo da ne moramo da strahujemo od nestašica tokom zime, odugovlači se desetak godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: