Rio Tinto bez dozvole za kriptonit?

Beograd -- Rio Tinto, čiji su istraživači u Srbiji pronašli jadarit, nije zatražila od vlasti dozvolu za eksploataciju tog minerala.

Izvor: Beta
Podeli

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov kaže da je Rio Sava, ogranak rudarske korporacije Rio Tinto, prošle godine dobio dozvolu samo za geološka istraživanja, a da bi joj za eksploataciju bile potrebne nove dozvole.

On je naveo da su mogućnosti za komercijalnu upotrebu jadarita kao bornog minerala velike, ali i istakao da je od pronalaženja tog minerala do njegove ekspoloatacije veoma dug put. Najpre bi bile potrebne nove dozvole države Srbije, a rudarske aktivnosti bi mogle da uslede tek nakon pet do šest godina. Eksploatacija bi bila na velikoj dubini, jer je jadarit pronađen na oko 300 metara ispod zemlje.

"Možda je javnost više uzbuđena zbog veze sa kriptonitom, ali na to ne bi trebalo obraćati pažnju, već na to da li je praktično iskoristljiv mineral i čemu će služiti", kazao je on.

Jadarit, koji su istraživači korporacije Rio Tinto pronašli u Jarandolskom basenu prošle godine, izložen je prvi put javnosti u londonskom Prirodnjačkom muzeju. Po hemijskoj formuli je vrlo sličan sastavu izmišljenog minerala kriptonita, jedinog efikasnog oružja protiv Supermena, poznatog junaka iz stripova i filma.

Hemijska formula jadarita je LiNaSiB3O7(OH) (natrijum litijum bor silikat hidroksid) i nedostaje mu samo fluor da bi u potpunosti odgovarao sastavu kriptonita, a ime minerala biće ozvaničeno nakon što njegov opis bude objavljen u Evropskom mineraloškom zborniku.

Prema rečima ministra Naumova, jadarit je natrijumsko-litijumski-borni silikat sa OH-grupom, koji sadrži elementarni bor, bornu kiselinu, oksid bora, boraks, pentahidrat, a koji se koriste u više od sto industrijskih grana. Najviše se koristi u proizvodnji stakla, emajla, glazure, keramike, đubriva, herbicida, fungicida i drugih elemnata, a zbog svoje retkosti su i interesantni.

strana 1 od 129 idi na stranu