Data koncesija za Horgoš-Požegu

Ministarstvo za kapitalne investicije dalo koncesiju za autoput Horgoš-Požega konzorcijumu FCC-a i Alpine.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.03.2007.

17:50

Default images

Konzorcijum FCC i Alpine je pobedio početkom novembra 2006. godine na tenderu, ponudivši najnižu cenu od 1,3 milijarde evra, ali je potpisivanje ugovora više puta odlagano zbog izbora u Srbiji i zahteva španske firme.

Prema navodima medija, vlasnik španske kompanije FCC je sredinom januara tražio dodatna objašnjenja od Vlade Srbije, uznemiren pismima koja je ta firma dobijala u vezi sa koncesijom. Rok za potpisivanje ugovora o davanju koncesija istekao je 14. marta, ali su, kako je ranije rekao Ilić, pregovori sa kompanijom FCC, nastavljeni i nakon tog dana.

Ekonomska novinarka Ruža Ćirković kaže da javnost još ne zna šta je promenjeno u ugovoru o davanju koncesije odnosno pod kojim uslovima će okoncesija za autoput biti data špansko-austrijskom konzorcijumu.

Koncesija se daje na 25 godina, a predviđena je izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Autoput Horgoš-Požega trebalo bi da bude deo izgradnje nove saobraćajnice do crnogorskog primorja, ukupne vrednost oko 3,5 milijardi evra, dok bi deonica kroz Srbiju trebalo da košta oko 1,5 milijardi evra.

*više o ovoj temi

Kostreš: Nova vlada da poništi koncesiju

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da će od nove Vlade Srbije, kada bude formirana, tražiti poništenje ugovora o davanju koncesije za autoput Horgoš-Požega.

"Od Demokratske stranke i G17 plus, koje će biti u toj vladi, tražiću da zaštite Vojvodinu od bezočne pljačke iza koje stoje sadašnja tehnička vlada i ministar za kapitalne mahinacije Velimir Ilić", rekao je Kostreš Beti.

Kostreš je naveo da je Skupština Vojvodine davanje koncesije na taj autoput ocenila kao "višestruko štetno za Vojvodinu", jer će na taj način građanima Vojvodine biti uzeto najmanje 450 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: