Porast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru ove godine, veća je za 11 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2007.

14:13

Default images

Republički zavod za statistiku saopštio je da je januarska industrijska proizvodnja u odnosu na prošlogodišnji prosek, manja za 10,2 odsto.

Rast industrijske proizvodnje zabeležen je u 20 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 83 odsto, dok je pad registrovan u devet oblasti sa 17 odsto učešća.

Prerađivačka industrija je u sektorima zabeležila najviši rast od 15,6 odsto, a slede proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode sa 3,3 odsto. Pad od 0,7 odsto ostvaren je u sektoru vađenja ruda i kamena.

Do rasta u proizvodnji došlo je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, (68,4 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije, (22,0 odsto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju, (14,2 odsto) i kapitalnih proizvoda, (sedam odsto). 

Na rast januarske industrijske proizvodnje najviše su usticale proizvodnja prehrambenih proizvoda, osnovnih metala, nameštaja, hemikalija i hemijskih proizvoda i prozvoda od nemetalnih minerala.

Proizvodnja malih preduzeća (broj zaposlenih manji od 50), koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, prati se na uzorku od 335 izabranih jedinica iz sektora preradivačke industrije. U januaru, tražene podatke dostavilo je 80 preduzeća.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz tog uzorka, industrijska proizvodnja u januaru ove godine u odnosu na prosek 2006. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje manja je za 10,4 odsto, a kod prerađivačke industrije za 18,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: