Oružari ipak izvoze u Jermeniju

Kragujevac -- Odgovor Rusije o mogućnosti izvoza oružja kragujevačke "Zastave" u Jermeniju je pozitivan.

Izvor: B92
Podeli

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Aleksejev preneo je predsedniku Srbije Borisu Tadiću pozitivan odgovor ruske strane u vezi s inicijativom srpskog predsednika da se reši problem izvoza u Jermeniju.

Predsednik Tadić i ambasador Aleksejev složili su se da obim i vrsta izvezenog naoružanja ne bi trebalo da remete balans snaga u kaspijskom regionu i ocenili da odnosi Srbije i Rusije napreduju. Protest u "Zastavi oružje" prekinut

Radnici fabrike "Zastava oružje" prihvatili su poziv Vlade Srbije na pregovore o budućnosti fabrike.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Jugoslav Ristić je rekao za B92 da je prekinuta blokada Skupštine grada Kragujevca, jer su oružari prihvatili uslov Vlade Srbije da protest mora biti prekinut da bi započeli pregovori. Odluku o prekidu štrajka sinoć je donela Skupština sindikata većinom glasova.

Ristić je rekao da su kragujevački oružari protestom uspeli da ukažu na probleme u domaćoj odbrambenoj industriji i težak položaj zaposlenih u njoj, kao i da očekuju da Vlada Srbije počne ozbiljnije da se bavi problemima domaće vojne industrije.

On je izjavio da je sinoć razgovarao sa ministrom za privredu Predragom Bubalom, ali da datum pregovora sa Vladom još nije dogovoren.

Predsednik sinidikata je rekao i da je radnicima obećana isplata regresa tokom današnjeg dana, i akontacija koja bi trebala biti isplaćena 5. januara.

Ristić je pozdravio najavu da će, zahvaljujući inicijativi predsednika Borisa Tadića, oružari danas saznati stav Rusije po pitanju izvoza oružja u bivše sovjetske republike u predstojećem periodu.

Direktor "Zastava oružje" Dragoljub Grujović je rekao da je Vlada predložila da se nađe rešenje za kragujevačku fabriku "sagledavanjem svih problema koji se javljaju u plasmanu naoružanja".

Grujović je izjavio da se nada da je ovo bio "poslednji štrajk oružara" i da kragujevačku fabriku i zaposlene u njoj čekaju bolji dani.

Samostalni sindikat "Zastava oružja" započeo je pre četiri dana protest u Skupštini grada Kragujevca zahtevajući da država nadoknadi štetu koju je ta fabrika pretrpela zbog zabrane izvoza oružja u Jermeniju, a koja se procenjuje na 2,55 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu