Telekom: Dobra investicija ili ne

Generalni direktor Telekoma Austrija, Boris Nemšić smatra da je Telekom Srbija "teško pretplatio" Telekom Srpske.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

08:54

Default images

"To je politička odluka" rekao je Nemšić juče austrijskim medijima, nakon što je njegova kompanija izgubila na tenderu za kupovinu državnog kapitala "Telekoma Srpske".

On smatra da se suma od 646 miliona evra, koju je ponudio Telekom Srbija, ne može nikada isplatiti, te da je ponuda bila za trećinu viša od austrijske. Nemšić je rekao i da se nada da će Telekom Austrija ipak ući na tržište Bosne i Hercegovine i to preko "BH Telekoma", koji bi trebalo da bude ponuđen na prodaju.

Generalni direktor Telekoma Srbija Draško Petrović pak kaže da je planirani prihod Telekoma Srpske u 2007. godini oko 200 miliona evra uz profitnu stopu od 20 odsto, tako da bi najveći deo investicije mogao da se isplati samo iz profita za desetak godina.

Petrović: Uvećana vrednost Telekoma

Vrednost Telekoma sada preko 3,5 milijardi evra
Direktor kompanije Telekom Srbija Draško Petrović za B92 objašnjava da kupovina Telekoma Srpske omogućuje da Telekom Srbija postane "značajan regionalni operater na čitavom Balkanu", a na reakcije iz Telekoma Austrije da je cena previsoka kaže da "ko gubi ima pravo da se ljuti". 

"Pravi se naša velika telekomunikaciona mreža u regionu, gde već imamo 7,5 miliona korisnika fiksne i mobilne mreže, sa ciljem da u naredne tri ili četiri godine pređemo neverovatnu cifru od 10 miliona korisnika, koliko danas ima Telekom Austrija“, navodi Petrović.

"Ovom investicijom značajno je uvećana vrednost Telekoma Srbija. U odnosu na finansijsku transakciju iz kraja 2002, trenutno Telekom Srbija vredi šest puta više ili, bolje rečeno, preko 3,5 milijardi evra“, navodi on i dodaje da ovom kupovinom "Telekom Srbija postaje najznačajnija kompanija centralnog i zapadnog Balkana".

Petrović kaže da se Telekom vodio ekonomskom strategijom, ali i strategijom otvaranja puta drugim srpskim preduzećima, navodeći da su tako i na tržište Srbije ulazila strana preduzeća jedna za drugim.
“Kada je grčki telekom ušao u Srbiju za njim su sledile i brojne grčke kompanije.. Slično se desilo i nakon dolaska Dojče telekoma u Hrvatsku, koji je za sobom doveo i nemačke banke i osiguravajuće kompanije“, objašnjava Petrović.

On je rekao da ovu investiciju neće platiti građani Srbije iz svog džepa, već da to ide u korist i građana Srbije i svih građana BiH. „Naša podrška u ovom poslu je bila jedna od najvećih svetskih banaka i njen dolazak na naše tržište će doneti veliku korist. Sa njenim dolaskom bi trebalo očekivati i jeftinije kamate za građane u Srbiji“, kaže direktor Telekoma.
Petrović je u Vestima B92 obećao bolje mrežu i jeftinije telefoniranje, navodeći da je ovom kupovinom Telekom dobio pravo da radi na teritoriji čitave BiH i da je plan kompanije da se integriše komunikacioni put Beograd-Banjaluka-Sarajevo.

Na pitanje šta je sa problemima koje korisnici imaju u Srbiji, on je rekao da su problemi u Srbiji danas minimalni.

"Mi smo obećali investicije i to je urađeno u poslednje tri godine. U roku od poslednjih nekoliko godina uvećali smo kapacitet za 30 odsto u celoj Srbiji", rekao je on i naveo da Srbija ima bolji telekomunikacioni kapacitet od Bugarske i Rumunije, koje ulaze u EU. "U mobilnim servisima mi smo neprikosnoveni lider", zaključio je Petrović.

Hiber: Nadam se da politika nije jedini motiv

Bivši predsednik upravnog odbora Telekoma Srbije Dragor Hiber pretpostavlja da je određen "politički odnos" koji imaju Vlada Srbije i Republike Srpske (aktuelna politika "specijalnih veza") uticala na to da menadžment Telekoma dobije podrušku u vladi Srbije za ovaj posao.

"Iskreno se nadam da to nije glavni motiv. Možda se dogodilo da se jedan politički motiv vlade poklopio sa ekonomskim interesom Telekoma" kaže Hiber.

Na pitanje da li je Telekom Srbije sredio stanje "u svom dvorištu" pre nego što je krenuo da ulaže u region, Hiber dodaje da je tačno da Telekom Srbije nije završio svoje investicije u Srbiji.

"Potrebno je mnogo investirati i poboljšati usluge u fiksnoj telefoniji, nastaviti sa poboljšanjem usluga u mobilnoj telefoniji, i što je za budućnost navažnije, razviti usluge širokopojasnog interneta. Značajne investicije u te oblasti predstoje i to na nivou prethodnih tri ili četiri godine. Ipak, to nisu investicije koje isključuju investicije u okolna tržišta. Nije moguće reći da nema dobrih investicija u Srbiji jer su pare potrošene u Republici Srpskoj. To su dva odvojena polja" kaže Hiber.

Previše novca?

Ekonomski konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević iznenađen je cenom koju je Telekom Srbije platio za 65 odsto državnog kapitala Telekoma Srpske. Telekom Srbija je za preuzimanje Telekoma Srpske ponudio 646 miliona evra, dok je drugi ponuđač, Telekom Austrija ponudio više od 150 miliona evra manje. Kovačević smatra da je to preuzimanje preskupo plaćeno.

"Cena koju je srpski Telekom platio je 40 odsto veća nego ona koju je ponudio jedini drugi ponuđač. To inače znači da nije bilo velikog interesovanja. Izuzetno je važno da Telekom kotira na berzi- ta cena je 40 odsto veća nego najviša postignuta cijena na berzi, a 140 odsto veća od najniže postignute cijene na berzi za isti Telekom. Tako da mi se čini da je tih 35 odsto bolji pokazatelj kolika je njegova vrednost i da je ovih 65 odsto koje je Telekom Srbije kupio preskupo plaćeno", rekao je za B92 Kovačević.

On kaže i da je nezadovoljan što se olako koristi novac za preskupu kupovinu u drugim zemljama. "Iznenađen sam i što se javna preduzeća zadužuju i ulaze u velike kupovine", kaže Kovačević.

"Očekivao bih da mi pospešimo privatizaciju javnih preduzeća da bi postigli njihovo uspešnije poslovanje i bolje servise korisnicima. Mi znamo da i sam Telekom ima dosta problema, da su u njemu pomešani i fiksna i mobilna telefonija, da su njegovi rezultati ispod optimalnih i da ima veliki broj zaposlenih", kaže Kovačević.

Dragor Hiber smatra da sadašnje vlasničko stanje Telekoma Srbije u kom je država većinski vlasnik nije prepreka za kupovinu Telekoma Srpske.

"Ja se nadam da je to privremano stanje do privatizacije koja će doći. Logično je da Telekom bira optimalnu politiku u pripremi te privatizacije. Pravo pitanje je da li je da li treba kupovati neku mređu u regionu. Načelan odgovor je da, a konkretan da to zavisi od niza pokazatelja", kaže Hiber.

Prokopijević: Kupovina Telekoma Srpske tragičan potez

Ekonomista Miroslav Prokopijević smatra da je kupovina Telekoma Srpske "tragično loš poslovni potez i ekonomski besmislen", pošto je kompanija plaćena čak 40 odsto više od maksimalne vrednosti na berzi.

On je rekao da to što Telekom Srbije kupuje telekomunikacionu kompaniju iz Republike Srpske predstavlja politički potez u predizbornoj kampanji u Srbiji.

"Usluge Telekoma Srbije na domaćem tržištu su u katastrofalnom stanju, telefonske veze su loše, u centru Beograda ne može da se dobije ni ISDN priključak, a kompanija se upušta u trgovinu napolju, umesto da poboljša usluge", kaže Prokopijević i dodaje da je profit Telekoma Srpske oko 40 miliona evra godišnje, što znači da je potrebno bar 15 godina da se ta investicija isplati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: