Konkurs za sredstva iz NIP-a

Preduzeća, pojedinci, banjski centri za rehabilitaciju mogu do decembra da konkurišu za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2006.

00:17

Default images

Ministar turizma, trgovine i usluga Srbije Bojan Dimitrijević je rekao da će "do sredine decembra biti odlučeno ko će dobiti ta sredstva" i dodao da je za unapređenje infrastrukture u turističkim centrima iz NIP-a u naredne dve godine obezbeđeno 20,5 miliona evra.

Do sada je za dodelu tog novca konkurisalo više od 150 preduzeća i pojedinaca, a jedan od odobrenih je projekat na Brezovici vredan 30 miliona dinara.

Dimitrijević očekuje da će deo sredstava iz NIP-a predviđenih za ovu godinu u iznosu od 18,2 miliona evra za podsticaj turizma moći da se prenese i u sledeću godinu, jer je rok za njihovo iskorišćenje do kraja godine. "Novac iz NIP-a omogućiće da se brže realizuju master planovi o turističkom razvoju pojedinih regija u Srbiji", rekao je Dimitrijević. Ti planovi već su završeni za jezero Palić i planinu Taru, a u završnoj fazi je plan razvoja Stare planine, dok su za Goliju, Vlasinu i Gamzigrad kod Niša u pripremi.

Cilj ulaganja u turizam i prateću infrastrukturu u Srbiji je da se do kraja 2015. godine od turizma ostvari prihod od oko dve milijarde dolara, sa oko 20 miliona noćenja. Devizni priliv od turizma u prvih osam meseci ove godine je veći od 250 miliona dolara, ali su realni prihodi po tom osnovu sa svim pratećim uslugama premašili 600 miliona dolara, kaže ministar.

Investicijama države u razvoj turizma, rešavanjem imovinsko-pravnih pitanja i suzbijanjem divlje gradnje, ubuduće će se baviti Državna agencija za razvoj turizma, koja će biti osnovana po ugledu na iskustva Turske i Egipta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: