Merkator kupio Rodić M&B

Slovenački „Merkator” kupio je 76 odsto vlasništva u srpskom preduzeću Rodić M&B, za 116 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.10.2006.

17:16

Default images

Slovenački „Merkator” potpisao je ugovor o kupovini vlasničkog dela preduzeća "M-Rodić" d.o.o. Novi Sad, čime je postao vlasnik 76 odsto od ukupnog broja deonica u tom srpskom preduzeću, piše na portalu Ljubljanske berze. "Merkator" će 2008. odnosno 2009. godine kupovati po 12 odsto od preostalih 24 odsto deonica.

Dogovorena cena za kupovinu ukupnog vlasničkog kapitala preduzeća "M-Rodić" iznosi 152 miliona evra, pri čemu je cena za 24 odsto  vlasništva u vezi sa poslovnim rezultatima "M-Rodić" u 2007. i 2008. godini.

Upravo zbog toga, "Merkator" predviđa da bi konačna cena ukupnog vlasništva "M-Rodića", mogla da se promeni i da se kreće od 137 do 177 miliona evra.

Većinski deo vlasništva od 76 odsto, "Merkator" će platiti 116 miliona evra, s tim što će deo te cene, od 30 miliona evra,  platiti sopstvenim deonicama, a ostatak gotovinom.

Preduzeće „Merkator” će izdati nove deonice iz odobrenog kapitala, koje će biti vrednovane po prosečnoj tržišnoj ceni na Ljubljanskoj berzi u poslednjem punom mesecu kalendarske godine.
Emisijska cena 174.517 novih deonica, od 171,90 evra, predstavljaće prosečnu tržišnu cenu deonice u septembru 2006. godine. Deonicama će u celini biti poravnata i oba preostala vlasnička dela, od po 12 odsto.

Izvođenjem ove transakcije između "Merkatora" i "M-Rodića", srpsko preduzeće će postati jedan od najvećih, pojedinačnih vlasnika preduzeća "Merkator", jer će prodajom svojih 76 odsto vlasništva, pridobiti 5 odsto vlasništva u Merkatoru, dok će kada transakcija bude i konačno završena, taj procenat porasti.

"Merkator" saopštava i da je njegovo povezivanje sa preduzećem "M-Rodić" ključan korak ka ostvarivanju Merkatorovog strateškog cilja, da postane vodeći trgovac prehrambenim proizvodima i sličnom robom, u celoj regiji jugoistočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: