Alena gradi fabriku tekstila u Vranju

Vranje -- Engleska tekstilna kompanija Alena potpisala je ugovor o izgradnji nove tekstilne fabrike u Vranju.

Izvor: B92
Podeli

Predstavnici Alene ugovor su potpisali sa predstavnicima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza i fabrike Jumko. Vrednost godišnje proizvodnje nove fabrike trebalo bi da bude oko šest miliona evra, a proizvodiće se do 100.000 odevnih predmeta nedeljno.

Alena je od vranjanske kompanije Jumko kupila pogon "Sloboda" na čijem mestu će biti sagrađena nova fabrika, uz ulaganje pet miliona evra, a ugovorila je i zakup jednog konfekcijskog pogona, gde će se odvijati proizvodnja do završetka nove fabrike.

Generalni direktor Alene Savas Jani izjavio je da je plan britanske kompanije da “Slobodu” pretvori u svoju centralu tekstilne proizvodnje u Evropi.

“Kada nam je SIEPA predstavila potencijale srpske tekstilne industrije odlučili smo da centralizujemo svoju evropsku proizvodnju upravo u Vranju i time postanemo dugoročni strateški partner srpske tekstilne industrije”, rekao je Jani.

Jani je dodao da će, ako posao bude uspešan, ta britanska kompanija u narednim godinama moći da zaposli između 6.000 i 10.000 ljudi. Alena već ima fabrike u Rumuniji, Moldaviji, Siriji i Vijetnamu, a ukupni ovogodišnji obrt kompanije biće oko 45 miliona evra. Alena izrađuje tekstilni elementi za svetski poznate brendove kao što su BHS, Mark1, Doroti Perkins, Evans, Wallis, Tesco itd.

Vlada Srbije dala prvu subvenciju za direktne investicije

Vlada Srbije odobrila je šest miliona evra bespovratnih sredstava britanskoj kompaniji Alena za podsticanje direktnih investicija. Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je da će Alena dobiti subvenciju od 2.000 evra po radniku, pošto se obavezala da izgradi modernu fabriku tekstila u Vranju u kojoj će zaposliti 3.000 ljudi.

Novac će biti isplaćivan u četiri faze, od kojih će poslednja biti kada se zaposli predviđen broj ljudi. Čitava proizvodnja biće namenjena izvozu, što će dodatno povećati devizne prihode Srbije i omogućiti da se novim investitorima odobre slične subvencije.

Na taj način će u narednih pet godina biti moguće prepoloviti stopu nezaposlenosti u Srbiji, rekao je Dinkić i najavio da je toku realizacija pet sličnih grinfild investicija.

Srbija

strana 1 od 25 idi na stranu