Alena gradi fabriku tekstila u Vranju

Engleska tekstilna kompanija Alena potpisala je ugovor o izgradnji nove tekstilne fabrike u Vranju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.10.2006.

15:31

Default images

Predstavnici Alene ugovor su potpisali sa predstavnicima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza i fabrike Jumko. Vrednost godišnje proizvodnje nove fabrike trebalo bi da bude oko šest miliona evra, a proizvodiće se do 100.000 odevnih predmeta nedeljno.

Alena je od vranjanske kompanije Jumko kupila pogon "Sloboda" na čijem mestu će biti sagrađena nova fabrika, uz ulaganje pet miliona evra, a ugovorila je i zakup jednog konfekcijskog pogona, gde će se odvijati proizvodnja do završetka nove fabrike.

Generalni direktor Alene Savas Jani izjavio je da je plan britanske kompanije da “Slobodu” pretvori u svoju centralu tekstilne proizvodnje u Evropi.

“Kada nam je SIEPA predstavila potencijale srpske tekstilne industrije odlučili smo da centralizujemo svoju evropsku proizvodnju upravo u Vranju i time postanemo dugoročni strateški partner srpske tekstilne industrije”, rekao je Jani.

Jani je dodao da će, ako posao bude uspešan, ta britanska kompanija u narednim godinama moći da zaposli između 6.000 i 10.000 ljudi. Alena već ima fabrike u Rumuniji, Moldaviji, Siriji i Vijetnamu, a ukupni ovogodišnji obrt kompanije biće oko 45 miliona evra. Alena izrađuje tekstilni elementi za svetski poznate brendove kao što su BHS, Mark1, Doroti Perkins, Evans, Wallis, Tesco itd.

Vlada Srbije dala prvu subvenciju za direktne investicije

Dinkiæ: Šest miliona evra za Alenu
Vlada Srbije odobrila je šest miliona evra bespovratnih sredstava britanskoj kompaniji Alena za podsticanje direktnih investicija. Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je da će Alena dobiti subvenciju od 2.000 evra po radniku, pošto se obavezala da izgradi modernu fabriku tekstila u Vranju u kojoj će zaposliti 3.000 ljudi.

Novac će biti isplaćivan u četiri faze, od kojih će poslednja biti kada se zaposli predviđen broj ljudi. Čitava proizvodnja biće namenjena izvozu, što će dodatno povećati devizne prihode Srbije i omogućiti da se novim investitorima odobre slične subvencije.

Na taj način će u narednih pet godina biti moguće prepoloviti stopu nezaposlenosti u Srbiji, rekao je Dinkić i najavio da je toku realizacija pet sličnih grinfild investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: