Otvoren granični prelaz Horgoš

Potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković izjavila je da očekuje da Evropska komsija neće prestati da pruža podršku Srbiji u njenim nastojanjima da se priključi EU i pored privremenog zastoja u pregovorima.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.10.2006.

14:19

Default images

Na svečanosti povodom otvaranja graničnog prelaza Horgoš između Srbije i Mađarske, Dulić-Marković je rekla da bi ta podrška bila podstrek Srbiji da uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića i nastavi reforme.

Ona je ocenila da su nastavak reformi i okončanje saradnje Srbije sa Haškim tribunalom u interesu Srbije i njenih građana.

Direktor direkcije Evropske komisije za proširenje Evropske unije Majk Li najavio je da će 10. novembra posetiti Beograd i da će preneti poruku Komisije da je neophodno da Srbija okonča saradnju sa Hagom, a da Beograd, kako je rekao, mora da doprinese konstruktivnom rešenju pitanja Kosova i Metohije.

On je rekao da je granični prelaz Horgoš, čija je izgradnja koštala 10 miliona evra, drugi najskuplji infrastrukturni objekat u Srbiji - iz fonda EU - posle Mosta Slobode u Novom Sadu, i podsetio da je to jedini granični prelaz izmedju Srbije i EU.

On je, takođe, ukazao da je prelaz na veoma važnom, "Evropskom koridoru Deset" i izjavio da očekuje da će otvaranje tog prelaza olakšati trgovinu i saradnju između dve zemlje.

Mađarska ministarka spoljnih polsova Kinge Genc kazala je da je otvaranje graničnog prelaza simboličan potez koji ukazuje na unapređenje odnosa dve zemlje, i istakla da će on imati praktičan značaj.

Ona je ukazala na potrebu unapređenja kvaliteta železničkog i vazdušnog saobraćaja između Mađarske i Srbije.

Ministarka Genc je takodje izrazila očekivanje da će Srbija uskoro postati članica EU.

Svečanosti su prisustvovali šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras i zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije Dejan Vasović.

Izgradnja graničnog prelaza finsirana je iz fondova EU. Prelaz zauzima površinu veću od 15 hektara, a očekuje se da najduže vreme čekanja za vozila i putnike bude 20 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: