NIP i na Kosovu

Srbija planira ulaganje 32,6 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana u projekte na Kosovu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2006.

07:27

Default images

Šef ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju Nenad Popović izjavio je da će Srbija, bez obzira na negodovanje kosovskih političara, sprovoditi u toj pokrajini Nacionalni investicioni plan: "Već sam dobio pozitivne signale od UNMIK-a da niko nema ništa protiv ulaganja u infrastrukturu, bolnice, školstvo, mala i velika preduzeća."

Popović je kazao da će zvaničnicima Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu predstaviti Nacionalni investicioni plan, koji predviđa ulaganja od 32,6 miliona evra u srpske sredine na Kosovu.

Šef ekonomskog tima je ukazao da su glavni problemi na Kosovu siromaštvo, loša energetska situacija, nezaposlenost, organizovani kriminal i korupcija, i da time kosovska vlada treba da se bavi, a ne da joj smetaju pozitivne investicije u srpske sredine.

"Kosovski političari radikalnim odbijanjem investicija Vlade Srbije umanjuju verodostojnost svojih poziva Srbima za učešće u kosovskim institucijama, što dokazuje da je to samo još jedna farsa", kazao je on. Upitan ko će garantovati bezbednost izvođačima radova, ukoliko izostane saglasnost kosovske vlade, Popović je rekao da je uveren da će UNMIK i KFOR učiniti sve da osiguraju bezbednost.

UNMIK nije odobrio ulaganja

Administracija UNMIK-a ocenjuje da je rano za priču o realizaciji investicija u srpske sredine na Kosovu, za koje je Vlada kroz NIP izdvojila 32,6 miliona evra. UNMIK još nema dovoljno detalja o onom što Nenad Popović traži i još nema odgovor na to pitanje, uzjavila je portparolka UNMIK-a Mehtild Heneke.

"Popović će se sutra sastati sa zvaničnicma UNMIK-a. Videćemo šta ekonomski tim Vlade Srbije konkretno traži, i raspravljaćemo o mogućnostima primene. Za sada, ne možemo reći šta hoće i gde planiraju da investiraju novac", rekla je Methild Heneke i dodala da je zbog tih okolnosti još rano pričati o sigurnosti investicija. "Možemo reći da će i ta investicija Vlade Srbije biti tretirana kao i sve druge međunarodne donacije i da će morati da prođe predviđenu proceduru, za koju su odgovorni i UNMIK i lokalne vlasti na Kosovu", rekla je ona.

Fond za razvoj objavio programe za dodelu novca iz NIP-a

Fond za razvoj Srbije objavio je program za dodelu kredita iz Nacionalnog investicionog plana za podsticanje investicija i zaposlenosti u 2006. i 2007, u ukupnom iznosu od 2,27 milijardi dinara.

Kako se navodi u oglasima objavljenim u beogradskoj štampi, Fond će preduzetnicima i preduzećima odobravati kredite za pokretanje posla od 2.500 do 30.000 evra, sa kamatom od jedan odsto godišnje, počekom od 12 meseci i rokom otplate do tri godine.

Program mikro kredita za samozapošljavanje omogućiće nezaposlenima, radnicima koji su proglašeni za tehnološki višak i inovatorima, da dobiju zajmove od 8.000 do 30.000 evra, sa kamatom od jedan odsto godišnje i rokom otplate od tri do pet godina.

Za odobravanje kredita neophodno je polaganje hipoteke na nepokretnosti ili zemljište u iznosu jednakom vrednosti pozajmice, navodi se u oglasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: