"Za projekte 1,67 milijardi evra"

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio da će iduće godine za kapitalne projekte u Srbiji biti izdvojeno 1,67 milijardi evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2006.

16:58

Default images

Srbija će zbog privatizacionih prihoda i budžetskog suficita imati višak od 2,1 milijardi evra, a od toga do kraja 2007. u kapitalne projekte u okviru Nacionalnog investicionog plana biće uloženo 1,675 milijardi evra, rekao je Dinkić.

Ministar finansija kaže da će ulaganja i radovi biti veći u nerazvijenim opštinama. Najavljeno je da će u Vojvodini i u Beogradu biti uloženo 130 miliona evra, u zapadnoj Srbiji 162, u južnoj Srbiji 222, a u istočnoj Srbiji 265. "Mi sada imamo glavobolju gde ćemo uložiti taj novac, nismo se odlučili da uložimo u penzije, već u investicije koje će osetiti svih osam miliona stanovnika", rekao je Dinkić.

Nacionalni investicioni plan za 2006/2007. predviđa ulaganje od 1,67 milijardi evra, od čega najviše za Koridor 10 (437 miliona evra), privredni razvoj (385 miliona evra) i kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Planom je predviđeno da se 35 miliona evra uloži na Kosovu, pre svega u stanogradnju. Novac za te investicije obezbeđen je najvećim delom od prodaje Mobtela i Vojvođanske banke, ali i od viška novca u budžetu. Od ostatka viška kojim će Srbija raspolagati, kako je Dinkić objasnio, finansiraće se otplata javnog duga, ali će deo poslužiti i za kupovinu inostranih obveznica, koje će preko kamate doneti nove prihode. Detalji o kupovini tih obveznica biće poznati do kraja septembra, najavio je Dinkić.

Kroz Nacionalani investicioni plan, koji će obuhvatiti više od dve hiljada projekata, posao bi trebalo da nađu hiljade nezaposlenih koji su prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje, navodeći da će u prvo vreme posla najviše biti za građevince i inženjere.

Kao izvore finansiranja projekata iz Nacionalnog investicionog plana Dinkić je naveo budžetski suficit, privatizacione prihode, kredite i donacije i pretpristupne fondove Evropske unije. Te fondove bi Srbija, međutim, dobila samo ukoliko bi postala kandidat za članstvo u Uniji, čemu mora da prethodi hapšenje haških optuženika i potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU.

Dinkić kaže da će se Nacionalni investicioni plan sprovoditi i ukoliko članovi G17 plus, i on kao predsednik te stranke, napuste Vladu Srbije. "Vlade će se menjati, a Nacionalni investicioni plan će ostati", rekao je Dinkić.

Odbor za finansije ubuduće o Planu

Odbor za finansije Skupštine Srbije zaključio je da ubuduće jednom mesečno na dnevnom redu sednica tog odbora bude tačka koja se odnosi na način na koji se realizuje Nacionalni investicioni plan.

Članovi Odbora bi dobijali izveštaje o realizaciji Plana, analizirali bi njegovu realizaciju, i mogli bi da postavljaju pitanja u vezi s tim.

Prve dve tačke dnevnog reda odložene su za sledeću sednicu, da bi se članovi Odbora dobro upoznali sa materijalom.

Odlučeno je, takođe, i da se na sledećoj sednici Odbora razmatra predlog za izbor članova Saveta Državne revizorske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: