NBG kupila Vojvođansku za 385 mil. evra

Novi Sad -- Nacionalna banka Grčke kupila je 99,44 procenata kapitala novosadske Vojvođanske banke za 385 miliona evra.

Izvor: Beta
Podeli

Ugovor o prodaji banke koja je bila u državnom vlasništvu potpisali su ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić i generalni direktor NBG Takis Arapoglu, koji je rekao da je "Srbija za NBG strateško tržište".

Novi vlasnik Vojvođanske banke obavezao se da će u roku od tri meseca isplatiti 360 miliona evra. Preostalih 25 miliona evra će ostati na posebnom računu do sredine 2008. godine, a oslobađanje tih sredstava zavisiće od naplate problematičnih kredita koje je Vojvođanska banka odobravala domaćim preduzećima.

NBG će, za uzvrat, dati kredit Fondu za razvoj Srbije u iznosu od 25 miliona evra, na period od sedam godina i po povoljnoj kamatnoj stopi. Dinkić je izjavio da je zadovoljan što je, posle teških pregovora, postignut dogovor sa NBG o takvom načinu isplate kupoprodajne cene, koja je četiri puta veća od kapitala Vojvođanske banke.

Prodajom ove banke, kako je rekao Dinkić, uspešno je završena privatizacija srpskih banaka. Od početka 2005. godine država je prodala svoj većinski udeo u Jubanci, Kontinental, Novosadskoj, Niškoj i Panonskoj banci.

Kupac Vojvođanske banke je preuzeo i obavezu da u tu banku investira 40 miliona evra, uglavnom u tehnologiju i širenje mreže, kao i da u naredne tri godine neće otpuštati radnike banke, kojih sada ima 2.415. U slučaju dobrovoljnog odlaska zaposlenima će biti isplaćene otpremnine u skladu sa kolektivnim ugovorom.

NBG će zadržati naziv Vojvođanske banke čije će sedište ostati u Novom Sadu, i dati ponudu za otkup preostalih akcija banke koje su u vlasništvu malih akcionara.

Vojvođanska banka je po broju filijala druga u Srbiji, a šesta po ukupnoj bilansnoj sumi, sa pet odsto tržišnog učešća u domaćem bankarskom sektoru. Ta banka ima oko 700.000 klijenata.

Vesti

Trgovinu ukrasile kontradiktorne ocene

Kako se srpska tranzicija zahuktavala, tako je sve aktuelnija postajala priča o tržišnim monopolima, prevashodno onim trgovinskim. Neka istraživanja su ukazivala na početnu monopolizaciju trgovinskih tokova, tako da je čak i Vlada Srbije, svesna opasnosti koju ovakva kretanja mogu imati po stabilnost cena i inflaciju, razmišljala o limitiranju trgovinskih marži.

Srbija petak 29.09. 09:39 Komentara: 0
strana 1 od 13 idi na stranu