Jelašić: Pažljivo s polisama

Moguća zamena polisa osiguranja stranih osiguravajućih kuća. Guverner Narodne banke Srbije upozorio građane da paze šta potpisuju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2006.

07:28

Default images

Posle upozorenja guvernera Radovana Jelašića da polise osiguranja na stranom jeziku ne važe u Srbiji, pa će osiguravajućim kućama koje posluju u Srbiji predložiti da preuzmu te ugovore, u Viner štediše kažu da oni to već rade ako im osiguranici zatraže zamenu.

Da bi bile izbegnute komplikacije, Jelašić sugeriše građanima da se osiguravaju kod kompanija koje su registrovane u Srbiji, ali i da se bolje upoznaju sa onim šta potpisuju.

"Kao što vidite, ljudi ne samo da često ne pročitaju ono što je na srpskom, već potpisuju nešto što nije ni na srpskom jeziku. Često te ugovore potpisuju na osnovu usmenog obećanja, po principu da je sve to u ugovoru. Mi ćemo uraditi sve što možemo, čudotvorci nismo, zato apelujemo na građane da tako nešto ne potpisuju", kaže Jelašić.

U osiguranju Viner štediše kažu da građani koji su do sada premije uplaćivali direktno austrijskoj centrali, mogu da prebace polisu životnog osiguranja u Viner štediše registrovanom u Beogradu. Kako objašnjava Dragan Filipović iz beogradske kuće Viner štediše, takvih slučajeva bilo je i ranije u toj osiguravajućoj kući. "Ostaje da osigurana osoba nastavi da plaća istu premiju kao što je plaćala do tada u Vineru u Beču. U celoj toj kombinaciji osiguranik ništa nije gubio, on je dobio istu osiguranu sumu sa istom premijom. To je u ovom momentu ono što smo mogli da uradimo nezavisno od NBS-a", kaže Filipović.
Samo građanima koji su uplatili  životna osiguranja u Srbiji država garantuje isplatu. Ostali sami preuzimaju riziк, objašnjava stručnjak za osiguranja Lela Saković iz Profit media konsalting. "Ako se osigurate u osiguravajućoj kući koja ne postoji u našoj zemlji, vi im dozvoljavate da novac iznose iz zemlje.

Ako je strana osiguravajuća kuća ovde osnovana, kao recimo Beograd A.D, kao što ovde ima nekoliko stranih osiguravajućih društava, vi znate šta će s tim novcem jednog dana biti. Država ne garantuje isplatu štete jednog dana onima koji su uplaćivali premiju osiguranja van Srbije", kaže Lela Saković.

Osim toga što često ne znaju kome daju novac i ko garantuje isplatu, građani ponekad ne prave razliku između životnog i privatnog penzionog osiguranja. Stručnjaci upozoravaju na to da ta dva osiguranja ne samo što regulišu različiti zakoni, već je i njihova isplata drugačija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: