Za sedam meseci deficit 3,1 milijardu evra

Deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije u prvih 7 meseci je 3,1 milijardu evra, što je 26,6 odsto više nego 2005.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2006.

17:24

Default images

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do jula bila je 7,9 milijardi evra, što je porast od 26,4 procenata u odnosu na isti period 2005. godine. Izraženo u dolarima, robna razmena sa inostranstvom bila je 9,9 milijardi dolara.

Srbija je u prvih sedam meseci ove godine izvezla robu u vrednosti od 2,4 milijarde evra, što je za 26,2 odsto vise nego u istom periodu 2005. godine, dok je uvoz porastao za 26,4 procenata i dostigao je 5,5 milijardi evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 43,8 odsto, a u istom periodu prethodne godine bila je 43,9 odsto.

Ukoliko bi se u rezultate spoljnotrgovinske robne razmene uključio promet sa Crnom Gorom, onda bi ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije s inostranstvom bila 8,3 milijardi evra, a deficit 2,7 milijardi evra.

Povećanje uvoza u proteklih šest meseci posledica je uvoza energenata. Uvoz gasa, nafte, struje, koksa, butana i dizela u prvoj polovini godine iznosio je 1,2 milijarde dolara, što čini 21,6 odsto ukupnog uvoza. Rast javne i lične potrošnje, takođe je uticao na povećanje uvoza.

Na povećanje izvoza uticale su do sada obavljene privatizacije i restrukturisanja preduzeća, kao i potpisanih i ratifikovanih ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama potpisnicama Pakta o stabilnosti, kao i suficit u razmeni hrane, pre svega žitarica i šećera, te gotovih tekstilnih proizvoda.

Inflacija u Srbiji u avgustu 0,7 odsto

Inflacija u Srbiji u avgustu je bila je 0,7 procenata, a u prvih osam meseci ukupno 6,3 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku u saopštenju u kom se navodi da su troškovi života u avgustu u proseku bili viši za 0,3 odsto nego u julu, a u odnosu na decembar 2005. godine većani za 5,3 procenata.

Razlika između indeksa cena na malo i indeksa troškova života posledica je različitog uticaja rasta cena pojedinih artikala na formiranje tih indeksa. Cene poljoprivrednih proizvoda niže su u avgustu za 6,2 odsto, a kretanje cena povrća i voća je ocenjeno kao uobičajeno za ovaj period godine.

Cene industrijskih prehrambenih proizvoda u proseku su avgusta povećane za 0,7 procenata. U odnosu na jul cene pića u proseku su povećane za 0,9 odsto, cene industrijskih neprehrambenih proizvoda u proseku su više za 1,2 odsto, dok su cene usluga u proseku porasle za 0,8 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: