NBS: Dinar jak zbog velike tražnje

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da je dinar ojačao zahvaljujući većoj ponudi deviza od tražnje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.07.2006.

15:26

Default images

On je negirao da se devizni kurs koristi kao monetarno sredstvo za smanjenje inflacije. "Nije NBS spustila kurs, već tržište i veća ponuda deviza od tražnje", rekao je guverner i tvrdnje potkrepio činjenicom da je značaj intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu sve manji.

Jelašić je kazao da je centralna banka na tom tržištu u junu dnevno prodavala "svega" 400.000 evra, a u julu "još i manje". NBS je u tom periodu prodala tri odsto svih deviza, dok su ostalo prodale komercijalne banke.

Jelašić je ocenio da će se dnevna kolebanja kursa nastaviti i kazao da ne očekuje brzo vraćanje kursa na prethodni nivo, već njegovu stabilizaciju na sadašnjem nivou.

Guverner centralne banke je istakao da je za NBS važno da ne dodje do prevelike kratkoročne apresijacije dinara, i da će nastojati da dinar jača sporije, ali na duži rok.

Kako je kazao, iz tog razloga je NBS juče reagovala na tržištu kupovinom deviza, kako ne bi dozvolila dodatnu apresijaciju dinara i kurs održala na nivou od 83 dinara za jedan evro.

Jelašić je kao pozitivnu ocenio činjenicu da se povećava uloga tržišta u određivanju kursa i pozvao banke da na pravi način informišu svoje klijente, "ukažu im na postojeće devizne rizike i razviju proizvode koji omogućuju njihovo smanjenje".

NBS priprema mere za dalje jačanje tržišnih mehanizama, ali za sada neće menjati stepen restriktivnosti monetarne politike dok se ne uveri da će se trend smanjenja inflacije nastaviti.

Zaoštravanje mera monetarne politike u 2006. godini, kroz jačanje operacija na otvorenom tržištu i povećanje obavezne rezerve, dalo je očigledne rezultate, jer je došlo do povećanja nivoa kamata, jačanja dinara i smanjenja inflacije, objasnio je Jelašić.

Guverner je naglasio da inflacija u prvih sedam meseci beleži "značajno usporavanje u odnosu na prošlu godinu, tako da na osnovu preliminarnih podataka, trenutno iznosi 12,8 odsto na godišnjem nivou".

Stopa inflacije će i u avgustu biti na nivou očekivane, na njen porast mogao bi da utiče rast cene lekova, gradskog prevoza u Beogradu, redovna korekcija akciza i nestabilnost svetske cene nafte, rekao je on.

S druge strane, smanjenju stope inflacije, prema njegovim rečima, mogao bi da doprinese dodatni sezonski pad cena poljoprivrednih proizvoda.

Narodna banka Srbije predložiće Međunarodnoj organizaciji za standarde da oznaka valute Srbije bude SED ili RSD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: