Privatizacija građevinskog zemljišta?

Centar za liberalno-demokratske studije izdao je predlog reforme finansiranja građevinskog zemljišta, koji bi trebalo da doprinese boljoj efikasnosti korišćenja građevinskog zemljišta u lokalnim samoupravama.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

15:07

Default images

Prihod lokalnih zajednica od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta bio je 5,5 milijardi dinara u 2005. godini (oko 70 miliona evra), što predstavlja važan izvor  prihoda za lokalne samouprave.

Osnovni kriterijumi pri određivanju visine naknade za korišćenje  građevinskog zemljišta su površina, lokacija i namena objekta i mnogi drugi kriterijumi koji se razlikuju od opštine do opštine. Problem je u tome što se naknade ne određuju na osnovu tržišne vrednosti već administrativnim putem pa tako nema mogućnosti za racionalno korišćenje zemljišta.

Centar za liberalno-demokratske studije izdao je predlog reforme po kojoj bi trebalo na prvom mestu da se privatizuje građevinsko zemljište, a da se naknada za korišćenje građevinskog zemljišta ukine i integriše u porez na imovinu. Reforma obuhvata i prelazak sa administrativno utvrđene osnovice za plaćanje poreza na tržišno određenu poresku osnovicu.

Marko Paunović, iz Centra kaže da se naplata za korišćenje građevinskog zemljišta često politizuje na lokalnom nivou, tako da ima i onih kojima se progleda kroz prste kada treba da plate svoj deo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: