Rast industrijske proizvodnje 5,8 odsto

Industrijska proizvodnja u junu veća je za 5,8 odsto u odnosu na jun 2005, a u odnosu na prosek 2005. veća za 4,4 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

17:04

Default images

U prvom polugodištu ove u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je rast industrijske proizvodnje u srpskim preduzećima od 6,3 odsto, saopštio je Zavod za statistiku Srbije.

Najveći rast proizvodnje ostvaren je u proizvodnji i distribuciji struje, gasa i vode od 11,1 odsto, pa u prerađivačkoj industriji za 5,1 odsto i vađenju rude i kamena od 1,3 odsto.

Po namenskim grupama, najveći rast od 30,5 odsto ostvaren je u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, a potom u intermedijarnim proizvodima, sem energije od 13,4 odsto i netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 5,7 odsto, dok je energetika zabeležila rast od 3,4 procenta. Pad od 19,3 odsto zabeležen je u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

Ukupno posmatrano rast je registrovan u šesnaest oblasti industrijske proizvodnje u junu, a pad kod 13 oblasti koje u strukturi tog ekonomskog parametra učestvuju sa 24 odsto.

Osim proizvodnje struje, na junski rast industrijske proizvodnje u srpskoj privredi, uticale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, nameštaja i duvanskih proizvoda. Iste oblasti najviše su uticale i na polugodišnji rast industrijske proizvodnje u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: