NBG se uključuje u poslove osiguranja

Nacionalna banka Grčke uskoro će početi da posluje i u oblasti osiguranja u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.06.2006.

17:25

Default images

Tu odluku najavio je direktor za međunarodno poslovanje Nacionalne banke Grčke Agis Leopulos, ali nije mogao da precizira da li će učestvovati u privatizaciji srpskih osiguravajućih društava ili osnovati novo.

Nacionalna banka Grčke, koja u Srbiji posluje od 2002. godine, planira da u ovoj godini poveća kreditiranje privrede i obim poslovanja sa firmama, pošto u kreditiranju stanovništva već zauzima više od sedam odsto tržišta.

Leopulos je rekao da "nacionalna banka Grčke ima dugoročne strateške interese u Srbiji", a ove godine prioritet u poslovanju biće korporativno poslovanje sa preduzećima i privlačenje što više investicija u srpske kompanije i dodao da kamatne stope za kredite stanovništvu nisu povećane nakon uvođenja mera Narodne banke Srbije, jer se analiziraju potezi konkurencije.

"Razmišljamo na duge staze, a ne o svakom evru profita, i nastojimo da učešće na ovom tržištu pozicioniramo na najbolji mogući način", istakao je Leopulos i dodao da u regionu Balkana, NBG ima više od 2,5 miliona klijenata, uključujući i 12.000 malih i srednjih preduzeća, a da je 2005. godinu završila kao najuspešnija banka u Grčkoj.

Banka planira proširenje poslovanja u Srbiji i povećanje učešća na tržištu, a to će ostvariti kroz sopstveni rast, ako ne bude uspela da kupi ni Vojvođansku niti Panonsku banku, objasnio je Leopulos.

Nacionalna banka je najveća banka u Grčkoj sa najviše prikupljenih depozita koji prelazi ukupan iznos od 41 milijarde evra, a pored Srbije i Grčke posluje i u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Albaniji, Egiptu, Engleskoj, Kipru i Južnoafirčkoj Republici. Trenutno ima 30 filijala u Srbiji i zapošljava 339 radnika, a do kraja godine planira da otvori još 15 poslovnica.

Više od 40 odsto vlasništva NBG banke pripada pojedinačnim investitorima, 16 odsto je u vlasništvu Javnih penzionih fondova, 22 odsto imaju vlasnici sa udelom na berzi, 13 odsto grčki investicioni fondovi ili bogati privatni investitori, a ostatak je vlasništvo Asocijacije advokata, grčke crkve, regije Janija i Univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: