Abu Dabi: Jedu mnoge naše proizvode, a preko nekih i doslovno gaze VIDEO

Memorandum između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o neometanom i slobodnom putovanju za vakcinisane građane najviše je pogodovao biznismenima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2021.

13:14

Abu Dabi: Jedu mnoge naše proizvode, a preko nekih i doslovno gaze VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Koliko zajedničkih projekata imaju Srbija i Emirati? Kakve bilateralne odnose? Na ova i druga pitanja, za Televiziju Prva, odgovarao je Marko Selaković, direktor predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Dubaiju.

"Srbija je prva evropska zemlja koja je potpisala ovakav sporazum sa UAE. Nije to slučajno - dobra saradnja traje još iz vremena stare Jugoslavije. Ako šetate po Abu Dabiju videćete poklopce za šahte na kojima piše 'Made in Yugoslavia'. Jedna stara firma iz Srbije koja i dalje postoji je radila te projekte. Ta dobra saradnja dobila je potpuno novi zamah", kazao je Selaković.

Šta izvozimo Arapima? Srpska roba u skoro svakom supermarketu u Dubaiju

Podsetio je na ulaganja Etihada u Er Srbiju, ulaganja u poljoprivredu...

"Kada imate takvo strateško ulaganje, pa posle u poljoprivredu, u Beograd na vodi, onda investitori iz te zemlje postaju potpuno ubeđeni i sigurni da su dobrodošli u Srbiji, da je Srbija dobra investiciona destinacija i da postoji istinsko, iskreno partnerstvo", ocenio je sagovornik Prve.

Pomenuta ulaganja u poljoprivredu mere se stotinama miliona dolara, kaže on i ističe da Srbija najviše izvozi jabuke i jagodičasto voće, te da očekuje da će doći do daljeg rasta izvoza.

Grčka Agrifreda kupila Voćar iz Merošine: "Vraćamo stari sjaj oblačinskoj višnji"

"Pre dve godine je obavljena akvizicija Luke Novi Sad od strane DP Worlda. Kada se budu završili radovi u toj luci konačno ćemo imati svoju infrastrukturu da naša poljoprivreda dođe u situaciju da izađe na to tržište onako kako može i treba da izađe", navodi Selaković.

A šta bi Srbija još mogla da izveze u ovu zemlju i koja su prva pitanja srpskih biznismena poslušajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: