Otvoren treći Merkator u Novom Sadu

U Novom Sadu otvoren Merkator centar, treći u Srbiji. Investitor u izgradnju 36.000 kvadratnih metara uložio 30 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.08.2007.

10:25

Default images

Osim ponude kroz hipermarket Merkatora, u kome je oko 30 odsto robe, a 50 odsto u prehrambenom sektoru, domaćeg porekla, kupci će moći da pazare u 66 objekata koje su zakupili svetske i domaće renomirane firme. U centru će biti zaposleno više od 500 Novosađana.

Generalni direktor poslovnog sistema Merkator, Žiga Debeljak, je ustvrdio da je sa učešćem od osam odsto tržišta ljubljanska kuća drugi trgovački lanac u Srbiji, te da će do kraja godine izgraditi sličan centar i u Nišu. "Kupci su prepoznali da nudimo kvalitet i rezultat toga je i polugodišnje poslovanje; prihod smo uvećali za 20 odsto a dobit, 21 milion evra, za 25 odsto spram godinu dana ranije", kaže on.

Direktorka Merkatora S, Stanka Čurović, ističe da je ponuda na evropskom nivou, da je reč o jedinoj trgovačkoj kući u Srbiji koja ima sertifikat 9.001. Sam hipermarket Meraktor se prostire na 4.300 kvadrata, radi sa 23 kase i nudi više od 33.000 artikala.

Dok je više hiljada građana pohrlilo da pogleda, ponešto i pazari sa svetski dizajniranih rafova, grupa oko Ekološkog pokreta Novog Sada, koji se delom finansira iz gradskog budžeta, je protestovala "što Slovenci otimaju tržište", te da će mnoge male radnje u centru grada, sa više zaposlenih od broja radnika Merkator centra, biti "ugušene".

"Strah malih prodavnica nije neosnovan, ali valja uočiti da u Evropi uporedo egzistiraju trgovački sentri, hipermarketi, samousluge, ali i prodavnice u oblakoderu; važno je poznavati lokalno tržište, ciljnu grupu, mala prodavnica ima svoju tržnu funkciju, kao što ima i trgovački centar", rekla je Čurovićeva.

Ipak, ostaje nepoznanica oko sudskog spora koji je pokrenuo grčki finansijer "Kunta investment", koji je na susednom placu započeo gradnju takođe trgovačkog centra. U startu gradnje, susednom Merkatoru je urbanističkim planom bilo dopušteno tek 100-nak parking mesta, ali su Slovenci više od tri godine( plac su aukcijski kupili maja 2003. godine, za oko 3 miliona evra) odlagali početak radova i uspeli da izdejstvuju promenu regulative, tako da se u prizemlju objekta sada garažira gotovo 600 automobila. Spor je u toku...

Među novosadskim urbanistima preovlađuje mišljenje da je vanredna lokacija, tik uz palatu NIS-a, zavređivala atraktivniji sadržaj od trgovačkog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: