"Napraviti red na tržištu gasa"

Beograd -- Sekretarijat Energetske zajednice prebacuje slučaj protiv Srbije zbog nepoštovanja pravila na tržištu prirodnog gasa na Savet ministara Energetske zajednice.

Izvor: B92
Podeli

23 . aprila je Sekretarijat podneo Savetu ministara Energetske zajednice obrazloženi zahtev za donošenje odluke povodom nepoštovanja Srbije pravila razdvajanja na tržištu prirodnog gasa u skladu sa Drugim energetskim paketom, u slučaju pod brojem ECS-9/13.

Savet ministara Energetske zajednice bi mogao da donese odluku o propustu Srbije da ispuni svoje obaveze u okviru Ugovora o osnivanju Energetske zajednice u Kijevu, u Ukrajini 23. septembra.

Sekretarijat je u nekoliko navrata izrazio svoju zabrinutost zbog činjenice da dve srpske kompanije za transport gasa, Srbijagas i Jugorosgas, ne ispunjavaju zahteve razdvajanja u okviru Drugog energetskog paketa, konkretno Direktive 2003/55/EC.

Nedavno je Sekretarijat poslao Srbiji obrazloženi zahtev, u skladu sa članom 90 Ugovora Energetske zajednice, kojim se zahteva da Srbija ispravi identifikovane probleme u roku od dva meseca. Srbija nije obavestila Sekretarijat u okviru određenog roka o bilo kakvim koracima koje preduzima kako bi se uskladila sa zakonom Energetske zajednice.

Zbog nedostatka adekvatnog odgovora od strane srpskih vlasti, kao i velikog kašnjenja u sprovođenju zahteva u okviru Direktive 2003/55/EC, Sekretarijat je podneo obrazloženi zahtev Savetu ministara Energetske zajednice, u skladu sa članom 28 Pravilnika o rešavanju sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu