"Napraviti red na tržištu gasa"

Sekretarijat Energetske zajednice prebacuje slučaj protiv Srbije zbog nepoštovanja pravila na tržištu prirodnog gasa na Savet ministara Energetske zajednice.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

17:57

Default images

23 . aprila je Sekretarijat podneo Savetu ministara Energetske zajednice obrazloženi zahtev za donošenje odluke povodom nepoštovanja Srbije pravila razdvajanja na tržištu prirodnog gasa u skladu sa Drugim energetskim paketom, u slučaju pod brojem ECS-9/13.

Savet ministara Energetske zajednice bi mogao da donese odluku o propustu Srbije da ispuni svoje obaveze u okviru Ugovora o osnivanju Energetske zajednice u Kijevu, u Ukrajini 23. septembra.

Sekretarijat je u nekoliko navrata izrazio svoju zabrinutost zbog činjenice da dve srpske kompanije za transport gasa, Srbijagas i Jugorosgas, ne ispunjavaju zahteve razdvajanja u okviru Drugog energetskog paketa, konkretno Direktive 2003/55/EC.

Nedavno je Sekretarijat poslao Srbiji obrazloženi zahtev, u skladu sa članom 90 Ugovora Energetske zajednice, kojim se zahteva da Srbija ispravi identifikovane probleme u roku od dva meseca. Srbija nije obavestila Sekretarijat u okviru određenog roka o bilo kakvim koracima koje preduzima kako bi se uskladila sa zakonom Energetske zajednice.

Zbog nedostatka adekvatnog odgovora od strane srpskih vlasti, kao i velikog kašnjenja u sprovođenju zahteva u okviru Direktive 2003/55/EC, Sekretarijat je podneo obrazloženi zahtev Savetu ministara Energetske zajednice, u skladu sa članom 28 Pravilnika o rešavanju sporova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: