Astronomske plate državnih kadrova

Beograd -- Od prvog januara ove godine prestala je da važi preporuka Vlade Srbije o ograničavanju zarada menadžmentima javnih preduzeća.

Izvor: Novosti
Podeli

Odluka je doneta u februaru 2009. godine, posle obelodanjivanja astronomskih plata direktora državnih firmi.

Nedavnim odmrzavanjem plata u javnom sektoru, međutim, direktori državnih kompanija opet stiču pravo na basnoslovne mesečne plate, koje su svojevremeno, pod pritiskom ozlojeđene javnosti, morali da umanje i do 50 odsto.

Tada je odlučeno da čelnici javnih preduzeća ne dobijaju više od šestostruke prosečne plate, odnosno ne više od 220.000 dinara. Vlada Srbije je obećala da će pratiti da li direktori javnih preduzeća i agencija poštuju njene preporuke, ali od kako je uredba doneta, niko nije obelodanio da li se ona poštuje.

Astronomske plate imali su i direktori mnogobrojnih državnih agencija, pa je tako direktor Agencije za privatizaciju imao 344.149, Agencije za osiguranje depozita 322.590, Agencije za privredne registre 280.100, Fonda za razvoj Srbije 220.000 dinara.

Januarsko odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija doneće povećanje od tri-četiri odsto, što bi značilo da će u istom procentu porasti plate i direktora javnih preduzeća.

Prema poslednjim podacima Vlade Srbije, plate direktora u februaru 2009. godine su i za današnje ekonomske prilike - basnoslovne. Direktor Jata je pre skoro dve godine imao platu 379.160 dinara, EPS-a 345.770, Srbijagasa 312.918....

Guverner Narodne banke Dejan Šoškić i sada ima više od pola miliona dinara mesečno. Po imovinskoj karti koju je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio, Šoškićeva mesečna neto plata od jula 2010. godine je 507.587 dinara. Prijavio je, pored toga, da svakog meseca kao vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu prima 120.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 418 idi na stranu