"Nismo ni svesni šta nas sve čeka"

Beograd -- Ekonomista Miladin Ševarlić ocenio je da se Srbija nije pripremila za potpunu liberalizaciju trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima sa EU.

Izvor: Tanjug
Podeli

Upitan o stupanju na snagu potpuna liberalizacija trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima sa EU 2014. godine, Ševarlić je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da "niti smo se pripremili, niti smo svesni šta nas sve čeka".

On je izrazio očekivanje da će "verovatno u prvih pet godina pune primene tog sporazuma sa spiska proizvođača nestati barem 200.000 individualnih poljoprivrednih gazdinstava koje neće moći da izdrže konkurenciju".

Ševarlić je ocenio i da je zadružni sektor potpuno zapostavljen i devastiran, posebno u tranzicionom periodu i da niko ne želi da otvori pitanje restitucije zadružne imovine, koja je oduzeta bez naknade u periodu posle 1953. godine i koja, prema njegovoj proceni, iznosi oko dve milijarde evra.

On je dodao da su u periodu od 2010., u 2011. i u prvoj polovini 2012. godine likvidirane 283 zemljoradničke zadruge na bazi neustavnih odredbi zakona o stečaju koje su odlukom Ustavnog suda poništene jula 2012. godine.

Ševarlić je rekao da je neophodna izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu da bi "predupredili nešto što ne bi trebalo da se desi sa našim prirodnim resursima".

On je dodao da za više od 10 godina Srbija nije uspela ni da ispuni kvotu od preko 8.000 tona "bebi bifa", koja joj je pod izuzetno povoljnim uslovima dodeljena, za plasman na tržište EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 277 idi na stranu